Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Όλα όσα έγιναν στην κοπή Βασιλόπιτας των Ακριτών



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ασφυκτικά γέμισε η αίθουσα του κτιρίου 3,  του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά,  στην κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 3 Μαρτίου 2019. Η καθιερωμένη εκδήλωση της Βασιλόπιτας αποτελεί μια ακόμη όμορφη αφορμή να σμίξουν όλα τα μέλη οι φίλοι του συλλόγου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των Θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απαρχή της Γενοκτονίας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος  Παπαδόπουλος. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα ύπαρξης του συλλόγου καθώς και στο έθιμο της Βασιλόπιτας όπως γινόταν στον Πόντο . Και μεταξύ άλλων τόνισε,  «Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ένας ολόκληρος αιώνας και ακόμα οι ψυχές των προγόνων μας δεν έχουνε αναπαυτεί. Περιμένουν καρτερικά την αναγνώριση. Χωρίς μεγάλα λόγια, σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι μας, στους ήρωες μας, που τον πόνο τους κουβαλάμε και θα κουβαλάμε για πάντα, μέχρι τη δικαίωση. Ο αγώνας συνεχίζεται,  ακόμη πιο δυνατά… έχουμε υποχρέωση σε όλους αυτούς που χάθηκαν εκεί, στα ιερά χώματα του Πόντου».
Χαιρετισμό απεύθυνε ο  Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος,  Θεόδωρος Κουνατίδης.

Στη συνέχεια ο Αρχιμανδρίτης Ακάκιος, του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Σταυρούπολης, προχώρησε στο θρησκευτικό τελετουργικό της κοπής της Βασιλόπιτας. Μετά το πρώτο κομμάτι που είθισται να το παίρνει η εκκλησία, ακολούθησε το κομμάτι για τον Ποντιακό Ελληνισμό τιμώντας με αυτό τον τρόπο τη μνήμη των προγόνων μας που χάθηκαν στα ιερά χώματα του Πόντου.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Πέτρος Σούλας καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου, εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκπρόσωποι αδελφών ποντιακών σωματείων, αλλά και άλλων σωματείων και προσφυγικών συλλόγων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Πληθώρα αντιδημάρχων του Δήμου Παύλου Μελά και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων . Καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών και δημοτικών αρχών της Θεσσαλονίκης.
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης

Ο Δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού Πέτρος Σούλας

                                        ο επίτιμος πρόεδρος των Ακριτών Παναγιώτης Κοντεσίδης













Στην εκδήλωση προσφέρθηκαν τα παραδοσιακά εδέσματα, σορβάς και τα ωτία.




Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Έφη Μετενίδου.

Το φλουρί της πίτας κέρδισε ο αεικίνητος φωτογράφος και βιντεολήπτης, Νίκος Αλβανούδης. Ενώ το φλουρί στα βασιλοπιτάκια κέρδισε  μια μικρή χορεύτρια του συλλόγου.






Δεν υπάρχουν σχόλια: