Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Τι έγινε στις εκδηλώσεις μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία που πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη









ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με πολιτική εκδήλωση, πορεία και κατάθεση στεφάνων
στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη,
στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 23 Απριλίου, η κεντρική εκδήλωση μνήμης
για την 102η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.
Η φετινή εκδήλωση σηματοδοτήθηκε από την 30ή Επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1987.

Την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 και ώρα 11:30 π.μ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, η κεντρική πολιτική εκδήλωση μνήμης για την 102η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία. Η φετινή εκδήλωση σηματοδοτήθηκε από την 30ή Επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1987.

Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, εκφώνησε η κα Σεβάνα Κασεμιάν, η οποία αναφέρθηκε στο προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του Αρμενικού λαού.

Στην εκδήλωση, τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε και απηύθυνε χαιρετισμό η Υφυπουργός Εσωτερικών κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά. Η Υφυπουργός καταδίκασε το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Τον χαιρετισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος τόνισε ότι τον τιμά που οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται με την ευθύνη της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.




Τον χαιρετισμό της Αντιπεριφέρειας Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης κα Παρασκευή Πατουλίδου, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε χαρακτηριστικά «Ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό της Αρμενίας; Μα νομίζω όλη η ανθρωπότητα. Μια μέρα σαν τη σημερινή, η μνήμη καίει. Και καίει, γιατί σε γυρίζει πίσω σε ένα παρελθόν, δυστυχώς όχι ένδοξο, αλλά αιματοκυλισμένο… Αιωνία τους η μνήμη».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Μπουτάρης.

Στην εκδήλωσε παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Εκπρόσωπος του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Αλεξάντερ Σαργκσιάν.

Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος χαιρετισμό απηύθυνε η κα Ειρήνη Ρουμπενιάν.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Ιωάννης Θ. Μάζης, του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: Η Αρμενική Γενοκτονία ως αποτέλεσμα των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο ομιλητής τόνισε πως «H τουρκική εξουσία, είτε ασκείτο εν ονόματι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είτε ευρίσκετο στα χέρια των Νεο-τούρκων, είτε στα χέρια των κεμαλιστών και ασκείτο εν ονόματι του εκσυγχρονισμού και της δημοκρατίας ακολούθησε ένα σταθερό προσανατολισμό εξοντώσεως και βιολογικής απαλοιφής του αρμενικού στοιχείου, όπως και κάθε άλλης εθνικής μειονότητος. Οι σύγχρονες δε τάσεις της Τουρκίας να εμφανιστεί ως ο «Μεγάλος Αδελφός» των βαλκανικών μουσουλμανικών θυλάκων, η απροκάλυπτη παντουρκιστική της ιδεολογία, η προκλητική της περιφρόνηση έναντι οιουδήποτε κανόνος διεθνούς δικαίου μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παραβλέψει την τουρκική δραστηριότητα στο Αζερμπαϊτζάν και τις άλλες Κεντροασιατικές μουσουλμανικές Δημοκρατίες. Τέλος, ο συστηματικός διωγμός των χριστιανικών πληθυσμών στην Μέση Ανατολή από τις ριζοσπαστικές ισλαμιστικές τάσεις και οργανώσεις οι οποίες εξετράφησαν και εξοπλίσθησαν από την Δύση και τους συμμάχους τους στην Μέση Ανατολή επιδεικνύουν την κατεύθυνση προς την κεντρική Ασία των ισλαμιστικών βλέψεών τους. Ανάχωμα σε αυτές τις βλέψεις στον Καύκασο και στην περιοχή της Κασπίας και του Ευξείνου Πόντου αποτελεί η Αρμενία».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Μάρδας, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστάσιος Κουράκης, οι Βουλευτές της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιώργος Ορφανός και του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μπουτάρης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Νεάπολης – Συκεών, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Μήτκας, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου, ο Διευθυντής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, των Δημοτικών Αρχών και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση Πρέσβεις και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι και διπλωματικοί εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Λετονίας.

Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των συλλόγων Ποντίων, Ασσυρίων και Κυπρίων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική παρέμβαση από τον Αρμενικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Χαμασκαΐν». Τραγούδι Μαρία Σπυριδωνίδου και Κιθάρα Ραφαέλ Βαρταζαριάν.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε σιωπηρή πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη μνήμη των 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915.
Στεφάνι κατέθεσαν η εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας, ο Στρατηγός Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Νεάπολης – Συκεών και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στην Ξάνθη.


ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: