Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Η Αναβίωση του Εθίμου του Κλήδονα στη Βέροια







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της αναβίωσης του εθίμου του Κλήδονα από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας.
            Στην πλατεία Κομνηνίου το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από πλευράς συμμετοχής του κόσμου στην εκδήλωση της αναβίωσης του εθίμου του Κλήδονα.
Η αθρόα συμμετοχή των μελών και φίλων της Λέσχης σε συνδυασμό με την τεράστια επιτυχία των προηγούμενων ετών, επιβεβαίωσε την καθιέρωση ενός σημαντικού πολιτιστικού θεσμού της ευρύτερης περιοχής μας.
 Αμέσως μετά το παραδοσιακό «άναμα της φωτιάς», η παρουσιάστρια της εκδήλωσης κα Παρασκευή Καβζαλίδου, αφού καλωσόρισε τον κόσμο παρουσίασε τα χορευτικά τμήματα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, τα οποία με την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Βασίλη Ασβεστά και τη βοηθό των παιδικών τμημάτων Μαρία Δεμερτζίδου εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους.
Μέσα σε μια ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα ο πρόεδρος της Λέσχης κ. Χαράλαμπος Καπουρτίδης παίρνοντας το λόγο, έκανε μία σύντομη αναφορά στα δύο πρόσωπα  τον Αργύρη Τσαχουρίδη και τον Αθανάσιο Πυρινό, οι οποίοι το 1955, μαζί με τα επίτιμα πλέον μέλη της Λέσχης, έπειτα από τη Γεν. Συνέλευση του Ιανουαρίου του 2013, κ. Αριστοτέλη Λαχανόπουλο και Ορέστη Σιδηρόπουλο και άλλους νεαρούς τότε ποντιακής καταγωγής, πήραν τη πρωτοβουλία ίδρυσης της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας. Ο πρόεδρος της Λέσχης ενημέρωσε τον κόσμο για την απόφαση του Δ.Σ. με την οποία προτείνεται η ανακήρυξη των δύο πρωτεργατών κ.κ. Τσαχουρίδη και Πυρινού σε επίτιμα μέλη της Λέσχης στην επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση του Γενάρη του 2014.
Στη συνέχεια σειρά είχε η απονομή των βραβείων του 5ο Τουρνουά τάβλι του τμήματος Νέων «ΦΙΛΙΑ 2013», το οποίο οργανώθηκε από τους Χαράλαμπο Αθανασιάδη, Παναγιώτη Χαραλαμπίδη και Χρήστο Καραγεωργίου. Οι δύο πρώην προέδροι των Νέων Ευαγγελία Τογκουσίδου και Ηρακλεία Φωστηροπούλου μαζί με τη νυν πρόεδρο Νένα Ιντζεβίδου απένειμαν τα βραβεία στον 1ο νικητή κ. Ηλία Σιδηρόπουλο, τον 2ο νικητή κ. Άλκη Φιλικά, ενώ το βραβείο του 3ου νικητή Χρήστου Μπλατσιώτη, παραδόθηκε σε αυτόν τις επόμενες μέρες μιας και ο ίδιος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για προσωπικούς του λόγους.
Στη συνέχεια ακολούθησε ποντιακό γλέντι όπου όλοι οι καλλιτέχνες δημιούργησαν μια καταπληκτική παραδοσιακή ατμόσφαιρα δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει μια υπέροχη ποντιακή βραδιά. Το κοινό διασκέδασε μέχρι “ανατολής του Ήλιου”, με τους Εφραιμίδη Πόλυ, Καλιοντζίδη Χρήστο, Κουβρακίδη Αντώνη, Σιαμίδη Άκη και Φιλιππίδη Γιάννη στο τραγούδι, Ιωσηφίδη  Γιώργο, Κυρκενίδη  Παντελή, Μουρατίδη  Σωκράτη, Τσανασίδη  Γιάννη και Χωραφαΐδη Δαμιανό στη λύρα, Τσανασίδη Μιχάλη, στο αγγείο, Δημήτρη Ουσταμπασίδη, Ανδρέα Νικηφορίδη, Αλέξη Πασχαλίδη και Γιάννη Τσανασίδη στο νταούλι και τέλος τον Γιάννη Γκαντίδη στα πλήκτρα.
Στο χώρο των εκδηλώσεων όπως κάθε χρόνο, λειτούργησε περίπτερο με διάφορα αναμνηστικά αντικείμενα και άλλα παραδοσιακά προϊόντα.
Εντύπωση προκάλεσε και φέτος η αξιέπαινη πρωτοβουλία των μικρών μελών της Λέσχης, οι οποίοι απέσπασαν θετικότατους σχολιασμούς  περιφερόμενοι  ανάμεσα στα τραπέζια συλλέγοντας απορρίμματα για ανακύκλωση, με ειδικά μεταλλικά καροτσάκια αναδεικνύοντας την οικολογική τους ευαισθησία. 
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν η Δήμαρχος κ. Χαρούλα Ουλσουτζόγλου-Γεωργιάδη, ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Ημαθίας κ. Διονύσης Συντίλας, η Περιφερειακή Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. κ. Δώρα Μπαλτατζίδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοί κ.κ. Μιχάλης Σουμελίδης και Μωυσιάδης Νίκος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Τριποτάμου κ. Χρήστος Τσανασίδης, η πρόεδρος της  Τ.Κ. Αγ. Γεωργίου κα. Ιωάννα Λιάτσου, ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Γιώργος Παρχαρίδης, ο πρόεδρος του Σ. ΠΟ. Σ. Θες/νίκης κ. Φαχαντίδης Επαμεινώνδας, οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κιβωτιανών Ν. Ημαθίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκαδίων «Τ’ Ανθέμια», τον Σύλλογο του Προμηθέα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κομνηνίου «οι Κομνηνοί», το Σύλλογο Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων, τον Πολιτστικό Σύλλογο Διαβατού, τον Σύλλογο Παράδοσης και Πολιτισμού Τριποτάμου, το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θες/νίκης, το Μορφωτικό Λαογραφικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης και το ΑΝΔΥ Βέροιας.
            Το Δ. Σ. της Λέσχης αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αρχίζοντας από τα μέλη αλλά και τους πάρα πολλούς φίλους και καταλήγοντας στους σημαντικότατους υποστηρικτές και χορηγούς, όπως, την Τ. Κ. Τριποτάμου και τον πρόεδρο κ. Χρήστο Τσανασίδη, την Δ. Κ. Μακροχωρίου και τον πρόεδρο Σάκη Κουλουριώτη, την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας και ιδιαίτερα τον Διευθυντή της κ. Γιάννη Καμπούρη, ο οποίος είχε συμβάλλει στην οργάνωση του φακέλου υποβολής της αίτησης προς την Αναπτυξιακή Ημαθίας το 2006, την ΔΙΟΝ TV,  το Ράδιο Ακρίτες 102,3FM, το Ράδιο Ημαθία 97,3FM, το Ράδιο Αλεξάνδρεια 97,8FM, το Ράδιο Αιχμή 102,8FM, την εφημερίδα Μακεδονική, την εφημερίδα Ημερήσια, τις ιστοσελίδες ePontos.gr και kathemera.gr , την κ. Δέσποινα Μαυρίδου, την εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Γεωργίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και όλους τους κατοίκους του Κομνηνίου, το γραφείο γενικού τουρισμού «Αχιλλέα Αλατσίδη», την εταιρεία «Expert» Γ. Ιωαννίδη – Δ. Τσανασίδη και Σια ΟΕ., το ξενοδοχείο «Λοζίτσι», την επιχείρηση «κοτόπουλα Μελικιώτης», την επιχείρηση «Τσιφλίδης security», την επιχείρηση ηχητικών συστημάτων Ντόβας, τις εταιρίες εμπορίας κρεάτων Δ. Χατζημασούρα & ΣΙΑ Ο.Ε. ΜΠΟΥΤΖΟΛΑ Δ. & ΣΙΑ Ο.Ε. και «ΑΝΘΙΜΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ & ΥΙΟΣ», τις επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης ποτών του Ιορδάνη Χαλκίδη και Πράπα Ιωάννη, τα αρτοποιεία «ΑΡΤΟΣ ΗΜΩΝ» του Χρήστου Καγκελίδη και «ΤΟ ΚΑΡΒΕΛΙ» του Τσιομπάνογλου Παναγιώτη, το χοροδιδάσκαλο κ. Βασίλη Ασβεστά και τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Τάκη Τσιαβό, τις υπεύθυνες ιματιοθήκης Νικολέτα Τοπίδου και Νεκταρία Αθανασάκη, τις κυρίες Γεωργιάδου Σέβη, Θεοδωρίδου Ασπασία, Θεοδωρίδου Κλεονίκη, Τριανταφυλλίδου Χαρά, Χατζημασούρα Κατερίνα και τους κυρίους Γιαννόπουλο Δημήτρη, Κατσίβελο Φάνη, τον Ορφανίδη Σάββα, τον Τσανασίδη Φαίδων καθώς και τα μέλη των χορευτικών τμημάτων και του τμήματος Νέων της Λέσχης, τα μέλη και τους φίλους της Ε. Λ. Β. που συνέβαλαν τα μέγιστα στην προετοιμασία και πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

                                                            Με τιμή,
                                                            για το Δ.Σ.

            Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Γ. Γραμματέας

Χαράλαμπος Καπουρτίδης                                                     Αρχιμήδης Ιντζεβίδης

      

















Δεν υπάρχουν σχόλια: