Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Στιγμιότυπα από τις Εκδηλώσεις "ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΕΙΑ 2013"












Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ



Γλυφάδα, 27 Ιουνίου 2013                                                                     

            Ήταν μια υπέροχη βραδιά...
            Αυτή ήταν η γενική διαπίστωση από όλους όσους βρέθηκαν το Σάββατο 22 Ιουνίου στην Πλατεία Πόντου (πρώην Κονίτσης), για να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη εκδήλωση του συλλόγου Ποντίων Γλυφάδας "Η ΡΩΜΑΝΙΑ", αφιερωμένη εφέτος στον Πυρρίχιο, τον αρχαιότερο ελληνικό χορό.
            Η Πλατεία και οι γύρω δρόμοι ασφυκτικά γεμάτοι από νωρίς, δεν κατάφεραν να χωρέσουν την αγάπη του κόσμου για το σύλλογο και πρωτίστως για την παράδοση.
            Η εκπληκτική και ανεπανάληπτη αυτή παρουσία του κόσμου, παρά το τριήμερο αργίας του Αγίου Πνεύματος, αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση για όλους όσους παλεύουμε καθημερινά για τη διατήρηση της παράδοσης, μέσα από το σύλλογό μας.
            Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον παρουσιαστή της βραδιάς, σπουδαίο λαογράφο και μελετητή κ. Χατζηελευθερίου Γεώργιο, ο οποίος εξήγησε την ιστορία του Πυρρίχιου χορού στους θεατές.
            Μετά τη σύντομη ομιλία του Προέδρου της Ένωσης κ. Κυριάκου Τιλγκερίδη και τον χαιρετισμό της Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας, κας Άννας Σάκκου εκ μέρους του κ. Δημάρχου Γλυφάδας, ο οποίος απουσίαζε, ξεκίνησε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης.
            Το μικρό μέρος του τμήματος νηπίων και παίδων του συλλόγου ξεσήκωσε τον κόσμο και απέσπασε το θερμότατο και παρατεταμένο χειροκρότημά τους, ενώ η παρουσίαση του Πυρρίχιου χορού στις διάφορες χρονικές φάσεις του από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, από τους χορευτές του τμήματος παραστάσεων του συλλόγου σφράγισε καλλιτεχνικά τη βραδιά.
            Το χορευτικό της Ένωσης Κρητών Γλυφάδας "Η ΚΡΗΤΗ", με επικεφαλής τον χοροδιδάσκαλο κ. Γεώργιο Πετράκη, μας ταξίδεψε στην όμορφη, λεβεντογέννα Κρήτη, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με ποντιακό γλέντι, την επιμέλεια του οποίου είχαν οι Χρήστος Συρανίδης, Γιάννης Ταϊλαχίδης και Θεοδόσης Ευφραιμίδης.
            Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, κ. Παύλος, απευθυνόμενος στον κόσμο, τόνισε την ανάγκη για τη διατήρηση της παράδοσης, ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει τις προσπάθειες  κάποιων για την διαγραφή της ιστορίας μας και τον αφελληνισμό μας.
           Παρότρυνε επίσης όλα τα σωματεία που εδρεύουν στην Ιερά Μητρόπολη και έχουν ρίζες προσφυγικές (Ποντιακά και Μικρασιάτικα) να ενωθούν σε κοινές δράσεις ενάντια στις ανιστόρητες διακηρύξεις περί Γενοκτονίας και Μικρασιατικής καταστροφής.
            Αναφερόμενος, τέλος, στην συγκλονιστική παρουσία του κόσμου και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του σωματείου είπε: "Πρέπει να βρείτε άλλο μέρος για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης". "Αυτή η πλατεία δεν σας χωρά πια".
            Ξεχωριστές παρουσίες από τον ποντιακό χώρο, ο Λάζος ο Τερζάς, ο μεγάλος αυτός θεατράνθρωπος και ο δικός μας Χάρης Πασβαντίδης, πάντα παρών στις προσπάθειες του συλλόγου μας, οι οποίοι και έδωσαν αναμνηστικά στα χορευτικά του συλλόγου μας.
            Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
            Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, κ. Παύλος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας κ. Άννα Σάκκου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας του Δήμου Γλυφάδας και Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Γλυφάδας "Η Κρήτη" κ. Γεώργιος Σηφάκης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων κ. Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας, δημοτικός σύμβουλος, κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την δημοτική παράταξη "Μαζί για τη Γλυφάδα" και τον επικεφαλής της κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοτική σύμβουλος και Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Γλυφάδας - Εμείς, κ. Λένα Μαυρακάκη, η δημοτική σύμβουλος κ. Δαφνούλα Χαρίση - Μπήλια, Πρόεδρος του συλλόγου "Ελλήνων Διαδρομές", η οποία εκπροσώπησε και την δημοτική παράταξη "Ανοιχτοί Ορίζοντες" και την επικεφαλής αυτής, κ. Αθηνά Λιγνού, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Νικόλαος Αμανατίδης, πρώην Πρόεδρος του συλλόγου και ο κ. Γιαννακάκης Αντώνης, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Ομάδας Εθελοντών δασοπροστασίας - δασοπυρόσβεσης Γλυφάδας, κ. Στέλιος Θεοδοσόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νικόλαος Λεβετσοβίτης, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Άννα Καυκά, o Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης, κ. Ηλίας Ιορδανίδης, η Γραμματέας του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών κ. Ναταλία Ευφραιμίδου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αρκάδων Γλυφάδας "ο Αρκάς" και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ηπειρωτών Γλυφάδας "Η Πίνδος", η Ένωση Μικρασιατών Γλυφάδας "Το Άργενον", εκπροσωπούμενη από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μαίρη Παπάζογλου, ο Πολιτιστικός σύλλογος Λακώνων Γλυφάδας εκπροσωπούμενος από την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Φρειδερίκη Μαυροπούλου, η ΜΚΟ Περί Αυλών και Οργάνων, δια του Προέδρου της κ. Τάσου Κατοπόδη, οι πρώην Αντιδήμαρχοι κ. Διονύσιος Νικολαίδης και Πέτρος Γεωργόπουλος, ο πρώην και επίτιμος Πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Μπάμπης Τσακιρίδης, το πρώην μέλος της διοίκησης του συλλόγου κ. Χρύσα Συμεωνίδου - Χείλαρη, ο Γιώργος και η Ελένη Κουτσάκη, ιδιοκτήτες του καταστήματος με Κρητικά προϊόντα "Ίντα Θες", χορηγοί του συλλόγου, η κ. Ζαφειροπούλου Νίκη, ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου "Ζέρμπερα", χορηγός του συλλόγου. 
Για το διοικητικό συμβούλιο


Ο Πρόεδρος                                                                                                                Ο Γραμματέας




Κυριάκος Τιλγκερίδης                                                                                               Δημήτρης Νικολαίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: