Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η Εκδήλωση για την Ποντιακή Γενοκτονία στην Αθήνα
















ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 Μαΐου 2013

Με την απαιτούμενη επισημότητα και τα επιβαλλόμενα πολιτικά και ανθρωπιστικά μηνύματα τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, στο Σύνταγμα, σε εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της Περιφέρειας Αττικής, με τη φροντίδα του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (Σ.ΠΟ.Σ.) Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε.
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παντάνασσα) στην Πλατεία Μοναστηρακίου, από τον οποίο, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, «ταξίδεψε» με θαυματουργό τρόπο η εικόνα της Παναγίας Αθηνιώτισσας (μετέπειτα Σουμελιώτισσα) στο όρος Μελά του Πόντου.
Στη συνέχεια η πολυπληθής πομπή κατευθύνθηκε μέσω της Ερμού στο Σύνταγμα και στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση Μνήμης.
Η έναρξη, για τρίτη συνεχή χρονιά, με την ωριαία αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς και τους δύο εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι την τιμημένη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμό του κόσμου, που τους καταχειροκρότησε. Πρόκειται πλέον για έναν θεσμό, που με την άδεια του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και την επιμέλεια του Διοικητή της Προεδρικής Φρουράς, λαμβάνει χώρα κάθε 19 του Μάη, με πολλούς πολιτικούς και ιστορικούς συμβολισμούς.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Προέδρου του Σ.ΠΟ.Σ. Γεωργίου Βαρυθυμιάδη, του εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Αττικής Ι. Σγουρού Αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιου Σπονδυλίδη και του Προέδρου της Π.Ο.Ε. Γεωργίου Παρχαρίδη.
«Σήμερα, 90 χρόνια μετά τη συνθήκη της Λοζάννης και τον αναγκαστικό ξεριζωμό των προγόνων μας από την ιστορική μας πατρίδα, τον Πόντο, η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται επίμονα να συμφιλιωθεί με την ιστορία και επιδιώκει να την υπαγορεύσει και να την επιβάλει διαστρεβλωμένη, σύμφωνα με τις επιθυμίες της,» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. και συνέχισε λέγοντας: «Με τη στάση της αυτή η σημερινή Τουρκία παρατείνει και διευρύνει την ηθική εκκρεμότητα, που δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών και εμποδίζει την επιδιωκόμενη ειλικρινή φιλία και συνεργασία των δύο λαών».
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, στο πλαίσιο του αγώνα για διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας και της απαραίτητης προσέγγισης μεταξύ των θυμάτων της Γενοκτονίας εις βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής (Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων) από τους Νεοτούρκους και τους Κεμαλικούς 1914-1923, ήταν ο αρμενικής καταγωγής Αμερικανός αξιωματούχος Πίτερ Κουτουτζιάν.
Με μια εντυπωσιακή καριέρα ως νομικός και ως πολιτικός, σήμερα ο Πίτερ Κουτουτζιάν είναι Σερίφης της Κομητείας Μίντλσεξ της Μασαχουσέτης. Θεωρείται από τις πιο υγιείς και έντιμες φωνές των Η.Π.Α., ιδιαίτερα σε θέματα που σχετίζονται με ζητήματα γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Πρόκειται δηλαδή για έναν επιφανή πολιτικό, που έχει ευοίωνο μέλλον όχι μόνο στην τοπική αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ και αναμένεται να στεφθεί με επιτυχία η υποψηφιότητά του ως εκπροσώπου της Μασαχουσέτης στο Κογκρέσο στο άμεσο μέλλον.
Εγγονός επιζήσαντα της Γενοκτονίας, δραστηριοποιείται έντονα, μεταξύ άλλων, και στην ανάδειξη του Αρμενικού Ζητήματος στις Η.Π.Α. Με δικές του ενέργειες και κινητοποιήσεις της αρμενικής κοινότητας, παρά τις αντιδράσεις και εμπόδια, πρόσφατα έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο και καλαίσθητο πάρκο στην καρδιά της Βοστώνης που φέρει την ονομασία «Πάρκο Αρμενικής Κληρονομιάς»!
Μέσα από την ομιλία του, γεμάτη ανθρωπιστικά και πολιτικά μηνύματα, ο Σερίφης Πίτερ Κουτουτζιάν κατέδειξε τις εγκληματικές πράξεις των Νεοτούρκων εις βάρος των χριστιανικών πληθυσμών στην οθωμανική επικράτεια, τις οποίες οι επιζήσαντες της Γενοκτονίας ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ και ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ. Παρότι η πρώτη γενιά επιζησάντων «αποσιώπησε τα όσα τρομακτικά βίωσε και αντίκρυσε, ώστε οι άλλοι -συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους, όπως ο πατέρας μου- να μην υποφέρουν, και αγάπησαν όλα όσα σχετίζονταν με τη νέα τους ζωή», εμείς, τα παιδιά, τα εγγόνια και οι μελλοντικές γενιές, έχουμε την ευθύνη να δικαιώσουμε όχι μόνο όσους χάθηκαν στη Γενοκτονία αλλά -εξίσου σημαντικό- και όσους επέζησαν, για να μας χαρίσουν τη ζωή. «Να ζούμε τη ζωή μας όπως θα τη ζούσαν εκείνοι
«Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έγραψε κάποτε, πως «η αδικία οπουδήποτε είναι απειλή για τη δικαιοσύνη παντού». Και όπως το έχουμε αναφέρει, όσοι αδυνατούν να διδάσκονται από την ιστορία, είναι καταδικασμένοι να ξαναζήσουν τις ίδιες εφιαλτικές εμπειρίες. Τι τραγικό να έχουν λάβει χώρα γεγονότα όπως Ολοκαύτωμα, Καμπότζια, Βοσνία, Ρουάντα και Νταρφούρ μετά τη δική μας Γενοκτονία των Χριστιανών! Οφείλουμε να εργαστούμε μαζί, Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες του Πόντου και της Ανατολής, όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε, ως επιζήσαντες, την πολυπόθητη αναγνώριση και επίγνωση των όσων συνέβησαν στους ανθρώπους μας, αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε την τρομακτική εμπειρία μας έτσι ώστε να αποτρέψουμε άλλους ανθρώπους να έχουν ίδια βιώματα στο μέλλον», ανάφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτουτζιάν στον πολυσήμαντο λόγο του.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών από τη στρατιωτική μουσική και το άγημα. Παρόντες για πρώτη φορά σε εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Γκακίκ Γαλατσιάν, Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Πελοπόννησο, Μιχάλης Τσιλικίδης. Κοντά στους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας και φέτος ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Άρης Χρυσοστόμου.

Κατέθεσαν στεφάνια:
Εκ μέρους της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Αντιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού κ. Αθανάσιος Δημητρίου
Τα έξι στεφάνια που σχημάτιζαν τον αριθμό «353.000» κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γεώργιος Παρχαρίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Σερίφης Πίτερ Κουτουτζιάν, ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Νταβίντ Πετροσιάν, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης των εν Ελλάδι Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχάλης Τσιλικίδης.
Εκ μέρους της Ανώτατης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών ο Ταμίας Μιχάλης Φιλιππίδης, εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας ο Ταξίαρχος ε.α. Μιχάλης Δορυφόρος, εκ μέρους της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης η αγωνίστρια Γιάννα Σουμπουλίδου-Λεμπέση, ο Πρόεδρος του «Ψωμιάδειου» Πολιτιστικού Κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού Δημήτρης Χριστοφορίδης, εκ μέρους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ «Ναπολέων Ζέρβας» ο Γ.Γ. Δημήτριος Γερογιάννης, εκ μέρους της Νεολαίας «Άσβεστης Εθνικής Φλόγας Ναπολέων Ζέρβας» ο υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Ιωάννης Αθανασόπουλος, εκ μέρους της Νεολαίας του ΛΑΟΣ Ο Βασίλης Πιάτσικας, η Πρόεδρος της Νεολαίας Ανεξάρτητοι Έλληνες Μανταλένα Παπαδοπούλου και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Κυριακή Λεωνίδου και Βασίλης Μπλετσογιάννης.
Εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παπανδρέου
Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Σπονδυλίδης
Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Γκακίκ Γαλατσιάν
Ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Άρης Χρυσοστόμου
Ο Αρχηγός του Γ.Ε.ΕΘ.Ά. Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος
Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, των πολιτικών κομμάτων και της Ευρωβουλής, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης
Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Αθανάσιος Ανδρεουλάκος.

Παραβρέθηκαν επίσης: οι Βουλευτές ΝΔ Ιωάννης Μιχελάκης και Σοφία Βούλτεψη, ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου, εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης και Ηλίας Θεοδωρίδης, η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νικόλαος Μελετίου, ο Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής Χάρης Πασβαντίδης, εκπρόσωποι της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος, πλήθος ποντιακών σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, απόγονοι των επιζησάντων της Γενοκτονίας κ.ά.

Με ιδιαίτερη δυναμική, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πορεία διαμαρτυρίας προς την Τουρκική Πρεσβεία. Προπορευόμενη η πελώρια γαλανόλευκη, που τη βαστούσαν με ευλάβεια νιάτα και μικρά παιδιά με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές. Όλοι στο ρυθμό των νταουλτζήδων και λυράρηδων, που σαν να εκτελούσαν ένα είδος εμβατηρίου, με δεκάδες λάβαρα και πανό να κυματίζουν πάνω από το πλήθος. Ιδιαίτερη στιγμή, όταν ο κεντρικός ομιλητής Πίτερ Κουτουτζιάν, στην πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, ενώθηκε στην κυριολεξία με τον κόσμο και τη νεολαία, φόρεσε μια φανέλα του Συλλόγου Ποντίων Μαγούλας και πορεύθηκε μέχρι το τέρμα. Σημειωτέον, ήταν ο μόνος πολιτικός που συμμετείχε στην πορεία!!!

Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη την εβδομάδα 12-19 Μαΐου στην Πλατεία Συντάγματος λειτουργούσαν ενημερωτικά περίπτερα των σωματείων-μελών του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων (Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας Ν. Ελλάδος και Νήσων και Παμποντιακού Συλλόγου «Αργώ»), στις 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε Δενδροφύτευση στην Πεντέλη, ενώ στις 18 Μαΐου: Αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος, Ποδηλατοπορεία Μνήμης και Ολονυχτία στην Πλατεία Συντάγματος.
Ο Σ.ΠΟ.Σ. Ν. Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ευχαριστεί για τη συμμετοχή στην οργάνωση και πραγματοποίηση των εκδηλώσεων: την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Πεντέλης-Μελισσίων, το Δήμο Αργυρούπολης, τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., την Προεδρική Φρουρά, τη Στρατιωτική Μουσική και το Άγημα Απόδοσης Τιμών, την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών, όλους τους εθελοντές, τα σωματεία και όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των 353.000 νεκρών μας και τίμησαν τη μνήμη τους. Ο αγώνας συνεχίζεται…

Λεζάντες
1. Ο Πίτερ Κουτουτζιάν στο μέσον, με τους πρόεδρο της ΠΟΕ Γιώργο Παρχαρίδη, πρόεδρο ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος-Νήσων Γιώργο Βαρυθυμιάδη, πρόεδρο Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Νταβίτ Μπετροσιάν, πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκο Μπατσάρα και Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Πελοπόννησο Μιχάλη Τσιλικίδη

2. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, αφού κατέθεσε στεφάνι, αποδίδει φόρο τιμής και χαιρετά τους νεκρούς! Ήταν η πρώτη φορά που Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχε στις εκδηλώσεις στο Σύνταγμα!

3. Ο Πίτερ Κουτουτζιάν, στην πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, ενώθηκε στην κυριολεξία με τον κόσμο και τη νεολαία, φόρεσε τη φανέλα του Συλλόγου Ποντίων Μαγούλας και πορεύθηκε μέχρι το τέρμα. Ήταν ο μόνος πολιτικός που συμμετείχε στην πορεία!

Για το Σ.Πο.Σ. Ν. Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε.
Πρόεδρος Γιώργος Βαρυθυμιάδης (6948001630)
Γ.Γ. Χριστίνα Χαφουσίδου (6974899534 – 6940731544)

Δεν υπάρχουν σχόλια: