Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Τελετή βράβευσης των συμμετεχόντων στον μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα την Ποντιακή Γενοκτονία






Δελτίο Τύπου  

Πλήθος μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και κόσμου παραβρέθηκε στην τελετή βράβευσης των συμμετεχόντων στον μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου στο φουαγιέ του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης. Ο μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής προκηρύχτηκε στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης πρωτότυπων έργων που πραγματοποιεί ο Σύλλογός μας από τις 22 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Η τελετή πλαισιώθηκε από την πολύ όμορφη παρουσία της πρότυπης Ποντιακής παιδικής χορωδίας του Συλλόγου μας που τραγούδησε υπό την διεύθυνση της μουσικού Ξένιας Κωνσταντινίδου Ποντιακά τραγούδια διασκευασμένα από την ίδια και από σύγχρονο χορό της χορευτικής ομάδας «
red nation» της σχολής χορού «prodancers studio» της Βερονίκης Τσουγκράνη υπό τους ήχους της λύρας του λυράρη, χοροδιδασκάλου και αντιπροέδρου του Συλλόγου μας Θωμά Μπαϊραχτάρη.
Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» ευχαριστεί τους εκατοντάδες μαθητές που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, καθώς και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που συνέδραμαν για την επιτυχία του διαγωνισμού. Ιδιαιτέρως ευχαριστεί την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τον αναπληρωτή διευθυντή της κύριο Παπαδόπουλο Άρη.
Στην τελετή βράβευσης των συμμετεχόντων στον μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής, δόθηκαν βραβεία και αναμνηστικά σε όσους με ιδιαίτερο τρόπο συνέβαλλαν για την πραγματοποίηση αυτής της μεγάλης εικαστικής έκθεσης, της οποίας η πραγματοποίηση θα ήταν αδύνατη χωρίς τη συμβολή τους.
Ευχαριστούμε  επίσης τους επίσημους που παραβρέθηκαν στην τελετή βράβευσης των συμμετεχόντων στον Μαθητικό Διαγωνισμό τους κ.κ  Καραπουλουτίδου Αντωνία πρόεδρο της πρωτοβάθμιας  σχολικής επιτροπής του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου , Ναθαναηλίδη Λεωνίδα επικεφαλή της Λαικής Συσπείρωσης του Δήμου Κορδελιού -Ευόσμου ,Παπαδοπούλο Άρη αναπληρωτή διευθυντή Περιφερειακή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Στεφανίδη Παναγιώτη υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο της «Πράξεις για τη Μακεδονία », Κερογλίδου Ειρήνη  αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Ευόσμου .


2.
Δελτίο Τύπου για την ημερίδα


Μια πολύ επιτυχημένη και συγκινητική ημερίδα πραγματοποίησε ο Σύλλογος μας την Κυριακή 31 Μαρτίου στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης με θέμα «Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης πρωτότυπων εικαστικών έργων που πραγματοποιεί ο Σύλλογός μας από τις 22 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου στο φουαγιέ του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα αναφέρθηκαν στα γεγονότα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον ξεριζωμό, στις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων στην Ελλάδα, στο πως βίωσαν τα παιδιά αυτόν τον ξεριζωμό, συνδέοντας την τραγωδία των προγόνων μας και τα αίτιά της με την τραγωδία που βιώνουν οι πρόσφυγες απανταχού της γης. Οι επιστήμονες κατέδειξαν πως ίδια είναι τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία των προγόνων μας με τα αίτια της τραγωδίας των σύγχρονων προσφύγων, έδωσαν στοιχεία για την προσφυγιά των μικρών παιδιών και κυρίως των ασυνόδευτων μικρών παιδιών. Οι επιστήμονες πάνω απ’ όλα μας συγκίνησαν αναφέροντας ιστορίες προσφυγόπουλων που αν δεν έδιναν στοιχεία δεν θα ήξερες αν αναφέρονται στον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου ή στο δράμα του ξεριζωμού άλλων προσφύγων.
Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί  τους ομιλητές :Κώστα Τζιάρα, ιστορικό, διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Τίτλος της εισήγησής  του στην ημερίδα: «Τώρα αυτοί είναι οι δικοί σου»: Οι πρόσφυγες. Τα πρώτα χρόνια ,  Γιώργο Ευαγγελίδη, ιστορικό, εργαζόμενος στο Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων με  τίτλο της εισήγησής του  «Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα του σήμερα. Δεδομένα και προκλήσεις διαχείρισης.» , Νάσο Χαλκίδη, ζωγράφο και καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης ο οποίος είχε τον συντονισμό του εικαστικού μέρους αυτής της έκθεσης και το Γιάννη Τερζίδη, καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης, συγγραφέα και διαπιστευμένο δάσκαλο της Ποντιακής Γλώσσας.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: