Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ο Δήμος Παύλου Μελά τιμά παλιές δόξες του αθλητισμού και επιβραβεύει αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Τήνελλα Καλλίνικε» (Τετάρτη 21/3/2018): Ο Δήμος Παύλου Μελά τιμά παλιές δόξες και επιβραβεύει νέους διακριθέντες στον αθλητισμό

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 και ώρα 18.30, στο χώρο εκδηλώσεων των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (αμφιθέατρο), ο Δήμος Παύλου Μελά, το Τμήμα Αθλητισμού – Πολιτισμού και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Ιωσήφ (Άκης) Αράπογλου, παρουσία του Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, θα τιμήσουν παλιές δόξες του αθλητισμού και θα επιβραβεύσουν αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν.
«Τήνελλα ω Καλλίνικε Τήνελλα!!! Εύγε ένδοξε νικητή!»
Αυτή η επευφημία, ο έπαινος και το ζεστό χειροκρότημα του κοινού (ελεύθερη είσοδος), θα είναι η καλύτερη επιβράβευση για όσους διακρίθηκαν τους τελευταίους μήνες, Αθλητές Α.Μ.Ε.Α., Αθλητές με Παγκόσμια, Πανευρωπαϊκή, Μεσογειακή,  Πανελλήνια νίκη, αλλά και τιμή για τα πρόσωπα που έρχονται από το παρελθόν με πολύ σημαντικές διακρίσεις.
Και είναι μια ευκαιρία, σε αυτή τη σπουδαία Γιορτή του αθλητισμού να ξαναθυμηθούμε, ότι ο αθλητισμός ενώνει, χτίζει πάντα γέφυρες, ποτέ δεν υψώνει τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους.
Ο αθλητισμός περισσότερο από κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα,  γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας.




ΤΙΜΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Από τον Α.Ο. Σταυρούπολης στην κορυφή της Ευρώπης με Εθνική και συλλόγους
Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1980 στο Krasnodar της Ρωσίας και σε ηλικία 10 ετών (το 1990) ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Έχει ύψος 2μ.13 και ξεκίνησε την καριέρα του από τον Α.Ο. Σταυρούπολης το 1992.
Το 1996 πήρε μεταγραφή για τον Ηρακλή, στον οποίο αγωνίστηκε μέχρι και τη σεζόν 2000-01, ενώ για τα δύο επόμενα χρόνια (2001-03) συνεργάστηκε με τον Παναθηναϊκό. Επέστρεψε στον Ηρακλή για τη σεζόν 2003-04, ενώ αμέσως μετά συνέχισε την καριέρα του στο εξωτερικό. Αρχικά στην Dynamo Moscow (2004-07), στη συνέχεια στη Real Madrid, με την οποία έπαιξε για μιάμιση σεζόν (2007-09), ενώ ολοκλήρωσε τη σεζόν 2008-09 αγωνιζόμενος στη Fortitudo Bologna.
Ο Παπαδόπουλος αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ στη διάρκεια της σεζόν 2009-2010.
Τη σεζόν 2010-11 ξεκίνησε στον ΠΑΟΚ και ολοκλήρωσε τη σεζόν στο ρωσικό πρωτάθλημα με την Khimki, ενώ την περίοδο 2011-12, αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, με τον οποίο αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και Ευρώπης.
Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος διετέλεσε και πρόεδρος του ΠΣΑΚ.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Πρωταθλητής Ευρώπης το 2002 με τον Παναθηναϊκό
Πρωταθλητής Ελλάδας το 2003 με τον Παναθηναϊκό
Κυπελλούχος Ελλάδας το 2003 με τον Παναθηναϊκό
Κυπελλούχος Uleb Cup το 2006 με την Dynamo Moscow
Πρωταθλητής Ελλάδας το 2012 με τον Ολυμπιακό
Πρωταθλητής Ευρώπης το 2012 με τον Ολυμπιακό
Πρωταθλητής Ευρώπης και χρυσό μετάλλιο το 2005 με την Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών
Δευτεραθλητής Κόσμου και ασημένιο μετάλλιο το 2006 με την Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών
Χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων το 1998, με την Εθνική ομάδα των εφήβων
Πέμπτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004
Αγωνίστηκε έξη φορές στο All Star Game του Ελληνικού πρωταθλήματος (2001, 2002, 2003, 2004, 2010, 2013)
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος έχει 103 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα των ανδρών (847 πόντοι, 8,22 ανά αγώνα).

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΛΤΣΙΔΗΣ: Ο αρσιβαρίστας από την Άνω Ηλιούπολη κορυφαίος αθλητής για τον ΠΣΑΤ το 1990 και με διακρίσεις σε 3 συνεχόμενες Ολυμπιάδες
O Παύλος Σαλτσίδης γεννήθηκε το 1963, κατάγεται από τη Δράμα και μεγάλωσε στην Άνω Ηλιούπολη. Από τους εκλεκτούς αθλητές του ΒΑΟ Θεσσαλονίκης, διακρίθηκε στην Άρση Βαρών, στις βαρύτερες κατηγορίες, σε 3 συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες (Σεούλ 1988, Βαρκελώνη 1992, Ατλάντα 1996).
Η ανάσταση της ελληνικής άρσης βαρών άρχισε από τις 22/10/1990 στη Βουδαπέστη, όπου ο Παύλος Σαλτσίδης κατέκτησε τρία μετάλλια στην κατηγορία των 110 κιλών.
Την ίδια χρονιά, ο αρσιβαρίστας του ΠΑΟΚ, βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ ως ο κορυφαίος άνδρας αθλητής της χρονιάς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΖΙΔΗΣ: Ο πρωταθλητής της πάλης με τις διεθνείς διακρίσεις
Ο Γιώργος Ποζίδης  γεννήθηκε το 1956 στη Μαυροπηγή της Κοζάνης.
Σπούδασε γυμναστής στο ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όταν πήγε στη Θεσσαλονίκη, ήθελε να ασχοληθεί με την πυγμαχία. Επειδή όμως η ΧΑΝΘ δεν είχε τότε πυγμαχικό τμήμα, ασχολήθηκε με την άρση βαρών. Στο συγκεκριμένο άθλημα παρέμεινε μόλις δύο-τρεις μήνες, ώσπου, στα είκοσί του χρόνια, μπήκε για πρώτη φορά στην παλαίστρα. Μέσα σε έξι μήνες έγινε πρωταθλητής Ελλάδος και σε όλη του την καριέρα δεν έχασε από κανέναν αντίπαλο στην Ελλάδα στην κατηγορία των 90 κιλών, βγαίνοντας για δέκα χρονιές πρωταθλητής.
Γεμάτη δάφνες και δόξα ήταν και η διεθνής καριέρα του Γιώργου Ποζίδη.
Ως αθλητής πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980 και του Λος Άντζελες το 1984, όπου κατέκτησε την 6η θέση.
Ο Γιώργος Ποζίδης έχει πάρει και δύο ευρωπαϊκά μετάλλια σε αντίστοιχες διοργανώσεις, ενώ πολλές φορές κατετάγη στην εξάδα σε ευρωπαϊκούς αγώνες. Επίσης, βγήκε μία φορά πρώτος και μία φορά δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SISM. Σε τρεις Ολυμπιάδες (Σεούλ 1988, Βαρκελώνη 1992 και Ατλάντα 1996) ο Γιώργος Ποζίδης ήταν προπονητής της Ολυμπιακής Ομάδας πάλης, ενώ στις Ολυμπιάδες του Σίδνεϊ το 2000 και της Αθήνας το 2004 παρευρέθη ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ: Υπηρετώντας το βόλεϊ και τον αθλητισμό ως παίκτης, προπονητής, διοικητικό στέλεχος
Ο Κώστας Χαριτωνίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954 όπου τελείωσε και τις σπουδές του στην Ε.Α.Σ.Α. Άρχισε να παίζει βόλεϊ το 1968, στον Τρίτωνα Θεσσαλονίκης και το από το 1973 στον Α.Σ. Άρη Θεσσαλονίκης, για δέκα περίπου χρόνια.
 Ήταν προπονητής στον Α.Σ. Άρη Θεσσαλονίκης για 10 συνεχόμενα έτη με τον οποίο και κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδος και την επόμενη χρονιά το σούπερ καπ.
Την αγωνιστική περίοδο 1994-95 αναλαμβάνει την ομάδα του Έσπερου Βυζαντίου.
Την αγωνιστική περίοδο 1995-96 ξαναγυρίζει στον Α.Σ. Άρη.
Την αγωνιστική περίοδο 1996-97 αναλαμβάνει παράλληλα την Εθνική Ομάδα ανδρών της Κύπρου.
Τις αγωνιστικές περιόδους 1999-2000 και 2000-2001 αναλαμβάνει την ομάδα του ΠΑΟΚ.  Από την αγωνιστική περίοδο 1994 διετέλεσε αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών.
Από το 1981 διδάσκει το μάθημα της πετοσφαίρισης στην πρώην Ε.Α.Σ.Α. και κατόπιν στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης.
Το 1989 εκλέγεται μέλος Ε.Ε.Π. στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε στα τμήματα της ειδικότητας.
Περνώντας απ' όλα τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων, «μεγάλωσε» παίκτες που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό βόλεϊ ενώ διετέλεσε Πρόεδρος στο Παλέ ντε Σπορ και στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ: Ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές του ΠΑΟΚ
Ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης, ο ΄΄κοντός΄΄ που δεν φοβήθηκε ποτέ, είναι ένας από τους επιθετικούς που έχει συνδέσει το όνομά του με μεγάλες στιγμές του Δικεφάλου του Βορρά.
Συμπλήρωσε 211 συμμετοχές από το 1979 έως το 1989 με την ασπρόμαυρη, μέλος της ομάδας που κατάφερε την περίοδο 1984 -1985 να κατακτήσει το πρωτάθλημα.
Ο Κυριάκος ήταν στην ιστορική ενδεκάδα του ΠΑΟΚ, που το Νοέμβριο του 1983 στο Μόναχο, κοίταξε στα μάτια τη Μπάγερν, η οποία κατάφερε να τον λυγίσει μόνο στα πέναλτι (9-8 υπέρ των Γερμανών) και να πάρει την πρόκριση στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Τον Οκτώβριο του 1988, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στην κατάμεστη Τούμπα τη Νάπολι του Μαραντόνα και ο Κυριάκος φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού(αποτέλεσμα 1-1).
Σήμερα αποτελεί επίλεκτο μέλος της ομάδας ανθρώπων που εργάζονται στις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ, για να αναδείξουν μέσα από μεθοδική δουλειά το ταλέντο των παιδιών που αγαπούν το ποδόσφαιρο.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΟΥΜΠΟΓΛΟΥ: Το τελευταίο πέναλτι που έγραψε Ιστορία για τον Ηρακλή
Ο Μανώλης Τουμπόγλου, δημότης Δήμου Παύλου Μελά, κάτοικος της Ευκαρπίας, αποτέλεσε για πολλά χρόνια μέλος της ομάδας του Ηρακλή αλλά και άλλων ομάδων που υπηρέτησε ως παίκτης και ως προπονητής με συνέπεια. Το όνομά του συνδέθηκε με μια από τις μεγαλύτερες στιγμές για το ποδόσφαιρο της Βορείου Ελλάδος.
Η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του 23χρονου (το 1976), Μανώλη Τουμπόγλου με εκείνο το υποδειγματικό σουτ στο «γάμμα» του Κελεσίδη, ολοκλήρωσε υπέρ του Ηρακλή τον τελικό Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό.
O Ηρακλής Κυπελλούχος Ελλάδας! Είναι 9 Ιουνίου του 1976 και ο τελικός μεταξύ του Ηρακλή και του Ολυμπιακού που γίνεται στην Αθήνα, στη Νέα Φιλαδέλφεια, κρίνεται στα πέναλτι. Το σκορ στην κανονική διάρκεια του αγώνα είναι 2-2 και μετά την παράταση, 4-4.
Ο Τουμπόγλου δεν είναι στην πρώτη πεντάδα των παικτών για να εκτελέσει πέναλτι. Θα εκτελέσει έβδομος στη σειρά. Ο Φανάρας αποκρούει το πέναλτι του Σιώκου. Είναι η σειρά του Τουμπόγλου.
Ο προπονητής του Ηρακλή, Λες Σάννον για να εμψυχώσει τον νεαρό παίκτη, του λέει: “Εγώ πάω να πάρω το Κύπελλο”.
Ο Τουμπόγλου εκτελεί και ευστοχεί. Ο Ηρακλής παίρνει το Κύπελλο επικρατώντας με 6-5 του Ολυμπιακού στα πέναλτι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΔΕΡΙΔΑΚΗΣ: Ο πατριάρχης του χιώτικου ποδοσφαίρου που τιμήθηκε από ΕΠΟ και ΕΠΣΜ για την προσφορά του στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο
Γιάννης Σιδεριδάκης, ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει σώμα και ψυχή στον χώρο του ποδοσφαίρου και ο οποίος έχει τιμηθεί τα προηγούμενα χρόνια από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και από την ΕΠΣΜ.
Τι και αν έχει περάσει τα 80 χρόνια ζωής (γεννήθηκε το 1934), ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Χίου συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ως γραμματέας πλέον του Παύλου Μελά και είναι από τους λίγους που γνωρίζουν ακόμα και τη πιο μικρή υποσημείωση του ΚΑΠ.
Το 1950 γράφτηκε στον Αστέρα Χίου και τιμωρήθηκε στο Γυμνάσιο επειδή έπαιξε μπάλα σε εξωσχολικό σωματείο, ενώ το 1951 ο τότε Υπουργός Παιδείας τον τίμησε γιατί διέσωσε στο λιμάνι της Χίου από βέβαιο πνιγμό, ένα μικρό.
Από το 1957 είναι μέλος της ΕΠΣ Χίου ως Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας, ενώ διετέλεσε εκτός από παράγοντας σωματείων, διαιτητής Α΄ Εθνικής, συνεργάτης αθλητικών εφημερίδων και περιοδικών, συγγραφέας βιβλίου για το ποδόσφαιρο της Χίου από το 1924, ομιλητής σε σεμινάρια, γνώστης της Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας.
Από το 2010 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και ανέλαβε Γενικός Γραμματέας του Παύλου Μελά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ: Η ζωντανή ιστορία του Εθνικού Μετεώρων
Ο Κωνσταντίνος Ματσούκης, κατοικεί στα Μετέωρα από το 1955 και ο πατέρας του ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τη σύνδεση της περιοχής με ύδρευση και ηλεκτρισμό. Ιδρυτικό στέλεχος και αθλητής του Εθνικού Μετεώρων, ασχολήθηκε με τη διοικητικά του συλλόγου (Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Μέλος κτλ), από το 1979 έως το 1992.
Συγκέντρωσε με μεράκι πολύτιμο αρχειακό υλικό του Εθνικού Μετεώρων το οποίο και παρουσιάζεται σε όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου και της περιοχής.

ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΗΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ: Μισός αιώνα προσφοράς στον αθλητισμό των Μετεώρων
Ο Ναπολέων Νικοπολιτίδης αποτελεί μια ξεχωριστή φυσιογνωμία του αθλητισμού στα Μετέωρα, καθώς τα τελευταία 23 χρόνια υπηρετεί τον ΑΕΣ Μετεώρων, στηρίζοντας πολιτιστικές δράσεις αλλά και τα τμήματα πινγκ πονγκ (πλέον καταργήθηκε αυτό το Τμήμα) και μπάσκετ. Είχαν προηγηθεί περισσότερα από 25 χρόνια ποδοσφαιρικής παρουσίας σε ερασιτεχνικά σωματεία και κυρίως στον Εθνικό Μετεώρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: