Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Ξεκινούν τα τμήματα στον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου "ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου που θέλουν να συμμετέχουν στο τμήμα Αεροβικής Γυμναστικής με Ποντιακούς χορούς καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στο τηλέφωνο του Συλλόγου 2310 775346.
Το τμήμα Αεροβικής Γυμναστικής με Ποντιακούς Χορούς θα ξεκινήσει την Δευτέρα 9 Οκτώβρη και θα λειτουργεί Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη από τις 21:00 έως τις 22:30.
Το τμήμα της Αεροβικής Γυμναστικής με Ποντιακούς Χορούς θα προπονούν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής Αμοιρίδου Σοφία και Μουμουλίδης Σταύρος.
  • Τα μέλη του Συλλόγου που θέλουν να συμμετέχουν στην χορωδία ενηλίκων καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στο τηλέφωνο του Συλλόγου 2310 775346. Η χορωδία ενηλίκων θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα από τις 19:00 έως τις 20:00.Υπεύθυνος της χορωδίας θα είναι ο Δασκουλίδης Γιάννης

  • Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» ανακοινώνει τη δημιουργία Παιδικής Χορωδίας για παιδιά από 9 έως 14 ετών. Το τμήμα της Παιδικής Χορωδίας θα λειτουργεί κάθε Τρίτη από τις 19:00 έως τις 20:30.

Το ρεπερτόριο της χορωδίας θα περιλαμβάνει ως κορμό το ποντιακό τραγούδι, το οποίο για λόγους εκπαιδευτικούς θα συνδυάζεται με διαφορετικού είδους ρεπερτόριο.
Στα πλαίσια της χορωδιακής πράξης τα παιδιά θα ωφεληθούν ποικιλοτρόπως, καθώς θα διδαχθούν:
στοιχειώδεις παραμέτρους του μουσικού λεξιλογίου (κλειδιά, ανάγνωση νοτών, ρυθμός, δυναμικές)
 την σωστή τεχνική παραγωγής ήχου
την τεχνική της αναπνοής
ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί η μουσική τους μνήμη η ρυθμική ικανότητα και  η καλλιέργεια της ακοής
Την διεύθυνση της χορωδίας θα αναλάβει η Ξένια Κωνσταντινίδου

  • Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» ανακοινώνει τη δημιουργία τμήματος Μωμογέρων.

Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιήσει σεμινάριο για γνωριμία με το δρώμενο την Κυριακή 8 Οκτωβρίου ώρα 12 το μεσημέρι στην έδρα του Συλλόγου.

Οι Μωμόγεροι είναι δρώμενο που έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και που δάνεισε πολλά στοιχεία στη διονυσιακή λατρεία. Το δρώμενο των Μωμόγερων υπήρξε το αυτούσιο υλικό της δραματικής τέχνης του Αρίωνα του Μηθυμναίου (διθύραμβος), του Θίασου (ιερατείο διονυσιακής λατρείας) και του Θέσπη (άρμα Θέσπιδος), που αργότερα τελειοποιήθηκε από τον Αισχύλο, το Σοφοκλή, τον Ευριπίδη και τον Αριστοφάνη (ελληνικό δράμα).

Η αυτόνομη- παράλληλη πορεία του δρώμενου δεν κλονίστηκε όταν κατέρρεε η διονυσιακή λατρεία και παρήκμαζε το αρχαίο ελληνικό δράμα. Το δρώμενο συνεχίστηκε στον Πόντο κατά τη ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική περίοδο και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τους Πόντιους πρόσφυγες. Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων προστέθηκε πρόσφατα ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην UNESCO και είναι το πρώτο έθιμο που εγγράφει η χώρα μας στον συγκεκριμένο κατάλογο της UNESCO.

Ομιλητής στο σεμινάριο θα είναι ο κύριος Αλεξανδρίδης Κώστας, ηθοποιός και πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς «οι Μωμόγεροι»

Δεν υπάρχουν σχόλια: