Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Τι έγινε στην εκδήλωση «33 προς 40 – το ανθρωπιστικό χωριό Μεσσιανό»












ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 25 Ιουνίου 2017, ημέρα Κυριακή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Μεσσιανού με αφορμή το δράμα των «πεινασμένων παιδιών» της Γερμανικής κατοχής, όπου το Μεσσιανό ως φάρος ανθρωπιάς φιλοξένησε 33 άπορα παιδιά στα 40 μόλις σπίτια του, με πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης και απέσπασε το πρώτο βραβείο από τον Κοινωνικό Διαγωνισμό για τη διάσωση του «πεινασμένου παιδιού», διοργάνωσε για πρώτη φορά τη φιλανθρωπική εκδήλωση με τίτλο «33 προς 40 – το ανθρωπιστικό χωριό Μεσσιανό», υπό την αιγίδα του Δήμου Πέλλας, δεδομένου ότι τα έσοδα διατέθηκαν, στο Ορφανοτροφείο Γιαννιτσών καθώς και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το τραγούδι «Μαυροθάλασσα» από τους καλλιτέχνες Αχιλλέα Βασιλειάδη και Κώστα Σιαμίδη.
Ακολούθησε η επίσημη έναρξη με τον ηθοποιό και συντονιστή της εκδήλωσης κο Ιεροκλή Μιχαηλίδη, όπου έδωσε το λόγο στην πρόεδρο του Συλλόγου κα Ροδάμα Πεταλίδου – Βασιλειάδου, η οποία καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι:
Ο Δήμαρχος Πέλλας, κος Γρηγόρης Στάμκος. Η κα Αθηνά Αηδονά, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας. Η κα Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, κος Ανέστης Οσσιπίδης. Η κα Χρυσούλα Συμεωνίδου, εκπρόσωπος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, κος Σωτήρης Γεωργιάδης. Εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας «Παναγία η Οδηγήτρια», π. Ελευθέριος.
Ακολούθησε ολιγόλεπτη εισαγωγή, από το δημοσιογράφο της ΕΡΤ3 κο Γιώργο Γεωργιάδη, για τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης, την κα Άννα Θεοφυλάκτου και τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, κο Παναγιώτη Ακριτίδη, όπου με τις εμπεριστατωμένες και γεμάτες ανθρωπιά ομιλίες τους, πληροφόρησαν, φώτισαν την ουσία της εκδήλωσης και ανέδειξαν το χωριό Μεσσιανό και το έργο του.
Η εκδήλωση έκλεισε με τους πυρριχιστές του κου Γιώτη Σπυριδόπουλου.
Στη συνέχεια ο κόσμος διασκέδασε και χόρεψε με τις φωνές των καλλιτεχνών, που αφιλοκερδώς συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί από καρδιάς
Τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης,
Την αγαπημένη μας κα Αννα θεοφυλάκτου για τη συμβολή της, για την ανθρωπιά της και για τον πολιτισμό που όλα αυτά τα χρόνια κουβαλά και μεταδίδει σε όλους εμάς τους νεότερους.
Τον κο Παναγιώτη Ακριτίδη, πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.
Το Δήμο Πέλλας υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποήθηκε η  εκδήλωση
Την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και προσωπικά την κα Αηδονά για την οικονομική ενίσχυση που προσέφεραν.
Το ιστορικό αρχείο προσφυγικού ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς,  το οποίο προσέφερε  όλο το αρχειακό υλικό.
Τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Θεσσαλονίκης.
Τον κο Ιεροκλή Μιχαηλίδη που αγκάλιασε και συντόνισε την εκδήλωση μας.
Τους χορηγούς επικοινωνίας:
Την ΕΡΤ3 και το δημοσιογράφο κο Γιώργο Γεωργιάδη
Την Εφημερίδα «Εύξεινος πόντος» και τον κο Φόρη Πεταλίδη, για την κάλύψη της εκδήλωσης και το φωτογραφικό υλικό, το οποίο και μας διέθεσε.
Το ραδιοφωνικό σταθμό  «Λελέβωσε» καθώς και το «Ράδιο Ακρίτες».

Τους καλλιτέχνες:
Αχ. Βασιλειάδη, Χρ. Γεωργιάδη, Γ. Γκόσιο, Αβ. Γκόσιο, Σ.Ζημπιλιάδη, Π.Θεοδωρίδη, Δ.Θωίδη, Γ.Ιωαννίδη, Γώγ. Ιωαννίδη, Κ. Καραπαναγιωτίδη, Γ.Κατοτικίδη, Μ.Κεμανετζίδη, Β.Μακρίδης, Π.Νικολαίδου, Δ.Ξενιτόπουλο, Γ.Πολυχρονίδη, Γ.Πουλαντσακλή, Χρ. Σαββίδη, Γ.Σανίδη, Κ.Σιαμίδη, Γ.Σοφιανίδη, Αλ. Στεφανίδη, Β.Τοπαλίδη, Σ.Τσαιρίδη, Χρ. Τσενεκίδη, Γ.Τσιτιρίδη, Κ.Φιουνίδη,  Χ.Χαλκίδη και τέλος τον κο Γιώτη Σπυριδόπουλο και τους πυρριχιστές του.

Τέλος ο Σύλλογος ευχαριστεί από καρδιάς όλους τους χορηγούς και εκτιμώντας ιδιαιτέρως τη γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση που προσέφεραν σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, προκειμένου να  πραγματοποιηθεί αυτή η τόσο σημαντική εκδήλωσή.
Τους συγχωριανούς-εθελοντές, που χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους θα ήταν αδύνατον να ανταπεξέλθουμε στην εκδήλωση αυτή.
Το Μορφωτικό  Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Πέλλας και το Σωματείο Αγροσυκιάς  «Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά Αργυρουπόλεως του Πόντου».

Η εκδήλωση στέφθηκε με τεράστια επιτυχία, μαζική προσέλευση κόσμου και διασκέδαση μέχρι πρωΐας.
Την πρωτοβουλία μας αυτή, να αναδείξουμε ένα τόσο σημαντικό ιστορικό γεγονός για το χωριό μας, να συσπειρωθούμε και να αγκαλιάσουμε αλλά κυρίως να φέρουμε εις πέρας αυτή τη δύσκολη εκδήλωση και μάλιστα σε τόσο δύσκολες εποχές, την επιτύχαμε. Η προσπάθεια του Συλλόγου ήταν απολύτως επιτυχημένη και αυτό ενδυναμώνει το έργο και το όραμα μας.

Κλείνοντας το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν και όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της τιμητικής αυτής εκδήλωσης



Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Μεσσιανού


                                    
     Η Πρόεδρος                                                                     Η Γραμματέας

Ροδάμα Πεταλίδου-Βασιλειάδου               Σοφία Γραμμένου-Πανταζίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: