Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

21ος Ακριτικός Κύκλος...
































ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι πενθήμερες εκδηλώσεις Παράδοσης και Πολιτισμού, του  «21ου ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» ( 29 Ιουνίου - 4 Ιουλίου 2017 - οι εκδηλώσεις στις 3 Ιουλίου μεταφέρθηκαν στις 4 Ιουλίου λόγω του δυνατού αέρα), εντός του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη. Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Τις εκδηλώσεις άνοιξε την Πέμπτη 29 Ιουνίου, ο Πρόεδρος των Ακριτών Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, και τον Γ. Γραμματέα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παύλο Γαλεγαλίδη. Αμέσως μετά ξεκίνησε το χορευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Πέντε μέρες η καρδιά της ελληνικής παράδοσης χτυπούσε στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Πληθώρα συλλόγων, χορευτικών συγκροτημάτων, και μουσικών πέρασαν από την κεντρική σκηνή των εκδηλώσεων. Χιλιάδες κόσμου απόλαυσε το μοναδικό πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων. Φέτος για πρώτη φορά το Μουσικό Εργαστήρι των Ακριτών είχε το δικό του χώρο παραπλεύρως της κεντρικής σκηνής, όπου καθ΄όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, έδινε το στίγμα του με ιδιαίτερες πολιτιστικές δράσεις πάντα με αναφορά στην ποντιακή μουσική μας παράδοση και όχι μόνο.
Όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων οι πόντιοι καλλιτέχνες ξεσήκωσαν τον κόσμο με τις μελωδίες τους. Ο κόσμος διασκέδασε με την ψυχή του. Την τιμητική τους και φέτος είχαν τα εξαιρετικά ψητά και τα ποντιακά εδέσματα που με τόσο μεράκι έφτιαξαν οι γυναίκες του συλλόγου, τα πεντανόστιμα ωτία και πιροσκία. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην εθελοντική ομάδα ανακύκλωσης, που αποτελούνταν από μικρά παιδιά του συλλόγου.
Στις εκδηλώσεις υπήρχε και ειδικό σταντ  της Επιτροπής για τη Διεθνοποίηση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Λόγος», με συλλογή υπογραφών  για την απελευθέρωση του συμπατριώτη μας- ακτιβιστή  Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί που κρατείτε στις φυλακές της Τουρκίας. Η φυλάκισή του συνέβη μετά την ανάρτησή του για τη Γενοκτονία στον Πόντο και το δικαίωμα στη Μνήμη και το άρθρο του για την 19η Μαΐου και την 24η Απριλίου.
 Και τις πέντε ημέρες το παρών έδωσαν, η εκπρόσωπος της υπουργού εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης Μαρίας Κόλλιας-Τσαρουχά, Αφροδίτη Λαϊνάκου, οι Εκπροσώποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς( Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων)και Μιχαήλ Χριστόπουλος (εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Λαϊκών Αγορών). Ο πρώην υπουργός, βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης και ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. ο Στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Βασίλειος Μωυσίδης. Ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αθανάσιος Ακριτίδης. Ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Η υποψήφια βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ Στέλλα Βαλάνη-Ντολοπούλου. Η Κατερίνα Μπίλη Μέλος Δ.Σ. Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Θεόδωρος Κουνατίδης.  Οι αντιδήμαρχοι Δήμου Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης, Σάκης Αράπογλου, Αθάνατος Δημήτριος. Ο αντιδήμαρχος Δήμου Νεάπολης-Συκεών Αντώνης Σαουλίδης. Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Παύλου Μελά και επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή»Γιώργος Λίλτσης. Πλήθος δημοτικών συμβούλων του Δήμου Παύλου Μελά και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης.

 Ο πρώην Δήμαρχος Παύλου Μελά Σάββας Σερασίδης και ο πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Παύλου Μελά Παντελής Νίγδελης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης "ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ" ευχαριστεί θερμά όσους παρευρέθησαν στις πενθήμερες εκδηλώσεις του 21ου Ακριτικού Κύκλου. Ιδιαίτερα ευχαριστεί, όλους τους χορευτές, μικρούς και μεγάλους που ομόρφυναν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους, όλους τους καλλιτέχνες,  τους χορηγούς  και φυσικά τους ακούραστους εθελοντές, τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, που βοήθησαν στην προετοιμασία για τη σωστή διεξαγωγή του 21ου Ακριτικού Κύκλου. Μεταξύ αυτών την ομάδα γυναικών από τα ΚΑΠΗ Σταυρούπολης «ΕΣΤΙΑΔΕΣ», που καθημερινά, συνέβαλε τα μέγιστα στην προετοιμασία της κουζίνας, καθώς και την Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών και τον πρόεδρο της Άγγελο Δερεντζή για την απίστευτη βοήθεια και στήριξη.
Περιγραφή: https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια: