Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Τι έγινε στις εκδηλώσεις Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδηλώσεις Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου
 «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» 2017
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου, «Η Κερασούντα και το Γαρς», οι πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», που γίνονται  στο πλαίσιο του εορτασμού του εξωκλησιού της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου, που βρίσκεται στη διασταύρωση Κομοτηνής Αλεξανδρούπολης.
Πρόκειται για μια γιορτή πολιτισμού στην καρδιά του θέρους, που έχει γίνει, πλέον, θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ροδόπης και όχι μόνο. Οι εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολύ κόσμου, τόσο από την περιοχή της Ροδόπης όσο και ευρύτερα, διήρκεσαν από τις 13 ως τις 18 Ιουλίου 2017.
Φέτος τις εκδηλώσεις κόσμησαν με την παρουσία τους ο David Treloar, γιος του Ύπατου Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών George D. Treloar, του οποίου φέρει το όνομα του το χωριό Θρυλόριο, η γυναίκα του David, Helen και οι κόρες τους, Penny E. OConnor και  Becky K. Treloar, τα εγγόνια τους Rory A. OConnor, Jemie A. OConnor και Solomon D. Cook, ο σύζυγος της Becky K. Treloar, David Cook και η μνηστή του Rory A. OConnor, Brooke. Μια παρουσία, με τεράστια συμβολική αξία καθώς καταδεικνύει έμπρακτα την  συνέχεια των ιστορικών δεσμών ανάμεσα στην οικογένεια Treloar και στο θρυλόριο.
Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 με εσπερινό στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Θρυλόριο, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονας, στη διάρκεια του οποίου εκτέθηκε σε προσκύνημα ένδυμα του Αγίου Παϊσίου από τα Γιαννιτσά, που έφεραν ευλογία στο χωριό μας ο Σπύρος Ευσταθιάδης και η Δήμητρα Καλαϊτζίδου. Ακολούθησε στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου ομιλία από τον κ. Ανέστη Μαυροκέφαλο με θέμα «Περιστατικά και βιώματα από στιγμές συμπόρευσης με τον Άγιο Παϊσιο». Το ένδυμα παρέμεινε ως την παραμονή της γιορτής της Αγίας Μαρίνας, την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, όπου μεταφέρθηκε στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας στο Θρυλόριο.
Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων,  Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η πλατεία του Θρυλορίου γέμισε από «μικρούς σεφ», που φέτος παρασκεύασαν ποντιακά «περέκια». Φορώντας τα απαραίτητα για τη μαγειρική καπέλα και ποδιές, άνοιξαν φύλλο, το τύλιξαν στον μικρό τους πλάστη και με τη βοήθεια των γυναικών του Συλλόγου, γέμισαν το φύλλο τους με τυρί, έψησαν το «περέκι», γεύτηκαν τη δημιουργία τους και ευχαριστήθηκαν  τη συμμετοχή τους στην παιδική γαστρονομία.
Έχοντας βάλει ως στόχο την ανάδειξη του διατροφικού πολιτισμού των Ποντίων, την ιστορία, τη  νοστιμιά και την υγιεινή της Ποντιακής κουζίνας, για το 2017 πραγματοποιήσαμε το 3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017, σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, όπου διαγωνίστηκαν ποντιακά πιάτα, μαγειρεμένα από διάφορους Ποντιακούς Συλλόγους από όλη την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες,  για την ανάδειξη των τριών καλύτερων.
Συγκεκριμένα, διαγωνίστηκαν: η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας με «τανομένον σουρβά», ο Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» με «αλευρίσιο χαλβά»,  ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Οι Μωμόγεροι» Άγιου Μάρκου Κιλκίς με  «τσιριχτά»,  η Ελένη Αφεντούλη από Αργυρούπολη Δράμας με «πιροσκία», ο Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης» Δράμας με «Πόρτζ», ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά» με «κεσκέκι», ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας με  «κιντέατα», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων  «Ο Πόντος» Νέας Καρβάλης και Λεύκης  Καβάλας με «κιβέτς», ο Σύλλογος Ποντίων Κρηνίδων Καβάλας «Το Βυζάντιο» με «γατμέρια», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρωμνικού  Ξάνθης με «τανομένον σορβά», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας Ξάνθης με «μακαρίνα», ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός» με «Φασόλια κόκκινα τιναχτά», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας Έβρου με  «μαύρα λάχανα με τα φασούλε»,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος» με «τσουλουφλία φασούλε», ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» με  «σαρμάδες με μαύρα λάχανα» και ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος» με «βαρένικα».
Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εδεσμάτων ήταν οι: Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος, Κική Εμμανουηλίδου, Σέφ, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, Νίκος Αλμπάνης, Σεφ, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, Αναστάσιος Αρουτσίδης, Σεφ, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, Θωμάς Σαββίδης, Βιολόγος – Χημικός, Καθηγητής Βοτανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελένη Βασιλειάδου, Ταμίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας,  Παραγωγός Παραδοσιακών Προϊόντων «Βερμίου Γης» Ποντιακής Διατροφής γαλακτοκομικών και ζυμαρικών, Ελένη Τομπουλίδου, Παραγωγός Χειροποίητων Ποντιακών  Παραδοσιακών Εδεσμάτων «Ελένη», Σάββας Βακιρτζής, Σεφ, απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΟΤΕΚ.
Η Επιτροπή ανέδειξε 1ο νικητή τον Σύλλογο Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» με τον «αλευρίσιο χαλβά», που μαγείρεψε η Χαρίκλεια Πετανίδου, 2ο νικητή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρωμνικού  Ξάνθης με  τον «τανομένον σορβά», που μαγείρεψαν η Ελένη Πετροπούλου, η Ελισάβετ Πετροπούλου, η Σταυρούλα Πολυχρονιάδου, η Στέλλα Παπαδοπούλου και η Ελένη Πολυχρονιάδου και 3ο νικητή τον  Σύλλογο Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης» Δράμας με το «Πόρτζ», που μαγείρεψε η Παρθένα Μισαηλίδου. Το βραβείο του κοινού κέρδισε  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας Ξάνθης με το «Μακαρίνα» που μαγείρεψαν η Μελπομένη Παπαδοπούλου, η Βίκυ Κυριακίδου, η Βαρβάρα Βέρτη και η Γεωργία Αποστολίδου.
Οι νικητές πήραν ως έπαθλο χειροποίητα «Ξυλάγγεια», φιλοτεχνημένα από τον Άγγελο Τσιτηρίδη και τον Νικόλαο Μαυρίδη.
Όλοι, όμως, οι διαγωνιζόμενοι έφυγαν νικητές από το διαγωνισμό, όχι μόνο για τα δώρα που πήραν, όπως η ποδιά μαγειρικής με το λογότυπο της Ποντιακής Γαστρονομίας του Θρυλορίου, η αναμνηστική χλαού (πλάστης), το ημερολόγιο του Συλλόγου που αφορά την ποντιακή γαστρονομία και το έντυπο των εκδηλώσεων που φιλοξενεί τις συνταγές που διαγωνίστηκαν, αλλά, κυρίως, γιατί συνέβαλαν στην προσπάθεια του Συλλόγου μας να κάνει στο ευρύ κοινό γνωστή την ποντιακή γαστρονομία, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της παράδοσης και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού.
Την παραμονή της Αγίας Μαρίνας, την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, τελέστηκε ο  Πανηγυρικός Εσπερινός στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου, παρουσία χιλιάδων πιστών και ακολούθησαν  παραδοσιακοί χοροί με τη συμμετοχή  του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», ενώ προσφέρθηκαν στον κόσμο ποντιακό φαγητό «χασίλ» και αριάνι «τάν». Ακολούθησε ποντιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού, σύμφωνα με την παράδοση του πανηγυριού, που διανθίστηκε μουσικά από τους: Κώστα Δημητριάδη, Στέλιο Ταϊρίδη, Ελένη Αποστολίδου, Γιάννη Νικολαϊδη (τραγούδι), Γιώργο Αμπεσλίδη,, Ελένη Αποστολίδου,  Σταύρο Προσαλέντη, Γιάννη Νικολαϊδη (λύρα), Γιώργο Μοσκοφίδη (αγγείο),  Μαρία Αποστολίδου, Λάζαρο Ελευθεριάδη (νταούλι), Σάκη Ιωαννίδη (αρμόνιο). Το ψιλόβροχο και το κρύο δεν στάθηκαν ικανά να χαλάσουν το κέφι του κόσμου, ο οποίος διασκέδασε με την ψυχή του και όταν πια η βροχή δυνάμωσε το γλέντι συνεχίστηκε στην αίθουσα του Συλλόγου ως αργά πρωί.
Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017, ανήμερα της γιορτής, πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου ο κόσμος είχε την ευκαιρία να απολαύσει Stand-up comedy στα ποντιακά με τίτλο «Σ’ Αριστοφάνη τα πατεμασέας» με την Γιούλη Γεωργιάδου. Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση, που με τα εκπληκτικά κείμενα και την εξαιρετική ερμηνεία της Γιούλης Γεωργιάδου, ο κόσμος γέλασε αλλά και συγκινήθηκε, οι μεγάλοι θυμήθηκαν και οι νεότεροι έμαθαν και πάνω από όλα ξεδιπλώθηκε η μαγεία της ποντιακής διαλέκτου. Ακόμη και όταν ο κακός καιρός προκάλεσε διακοπή ρεύματος, η Γιούλη, συνέχισε να δίνει την παράσταση της, μετά από την παράκληση του κόσμου, θυμίζοντας τα παρακάθια των παππούδων και των γιαγιάδων μας.
 Οι εκδηλώσεις έριξαν αυλαία την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017, με μικρούς και μεγάλους να παίζουν στην πλατεία του Θρυλορίου παραδοσιακά ποντιακά παιχνίδια, έτσι όπως τα δίδαξαν οι μιζέτεροι, όπως «τη μαχαιρί», τη «παπουτσί», «τη γαράγουτις», «το κρυφό τόπι» και άλλα. Τον ρόλο του εμψυχωτή για άλλη μια χρονιά ανέλαβε ο Παναγιώτης Αναστασιάδης.
Έτσι, με την ευλογία της Αγίας Μαρίνας, τη στήριξη των χορηγών και των φίλων, τη συμμετοχή των Συλλόγων  και την εθελοντική εργασία των μελών, το μεράκι και το πάθος όλων των συντελεστών και όσων συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, την πολυπληθή παρουσία του κοινού όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων, την προβολή των ΜΜΕ, το κουράγιο και την πίστη του ακούραστου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» έκανε άλλο ένα «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» με απόλυτη επιτυχία και «εγούρεψε το τραπέζ’ σοι μισαφίρηδες» (έστρωσε το τραπέζι στους μουσαφίρηδες) των εκδηλώσεων, όπως υποσχέθηκε. Ευχαριστούμε όλους από καρδιάς. Και του χρόνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: