Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Εορτή για τα γενέθλια του Αγίου Ευγενίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Άγιος Ευγένιος, είναι ο άγιος, το όνομα του οποίου συνδέθηκε άρρηκτα με την Τραπεζούντα του Πόντου, αλλά και με τον αγώνα για την επικράτηση του Χριστιανισμού έναντι των ειδώλων της παλιά θρησκείας. Ο Άγιος Ευγένιος έζησε στην Τραπεζούντα τον 3ο αιώνα μ.Χ. και μαρτύρησε για την πίστη του, μαζί με άλλους τρείς νέους, τον Κανίδιο, τον Ουαλέριο και τον Ακύλα. Με το μαρτύριο του οι άγιοι και κυρίως ο Ευγένιος, με την μετέπειτα θαυματουργική δράση του, έγιναν σύμβολα αντίδρασης στα δεσμά τους ψεύδους και αφοσίωσης του ενός και μοναδικού Θεού. Ο ναός και η μονή του Αγίου Ευγενίου στην Τραπεζούντα ενισχύθηκε από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες καθώς και τους αυτοκράτορες της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Μάλιστα ο πρώτος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας ο Αλέξιος Α΄ (1204-1222), αμέσως μόλις ίδρυσε την Αυτοκρατορία του, στέφθηκε συμβολικά στο ναό του Αγίου Ευγενίου. Η λαϊκή αφήγηση έχει διασώσει πλήθος θαυμάτων του Αγίου Ευγενίου που έσωσαν την πόλη της Τραπεζούντας από επιδρομές και ασθένειες, αλλά η ευεργετική του παρέμβαση διασώζεται και σε διηγήσεις θαυμάτων μεμονωμένων προσώπων. Το γεγονός αυτό των θαυμάτων ενδυνάμωσε την πίστη του και τη λατρεία των κατοίκων της Τραπεζούντας προς τον Άγιο Ευγένιο.
 Η γιορτή του Αγίου Ευγενίου εορταζόταν την 21η Ιανουαρίου ημέρα του μαρτυρίου του. Από τον 9ο αιώνα όμως, καθιερώθηκε να γιορτάζεται και η ημέρα των γενεθλίων του που είναι στις 24 Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Ευγένιος ήταν ο πολιούχος της Τραπεζούντας και οι Πόντιοι απανταχού ποτέ δεν ξεχνούν, όπως άλλωστε αποδεικνύουν και  οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην περιφέρεια μας.
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλεί τους πιστούς αλλά και τα σωματεία μέλη του, να παραστούν με τα λάβαρα- σύμβολά τους , καθώς και τους λυράρηδες, ώστε να συνοδεύσουν την περιφορά της εικόνας, την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 και ώρα 7μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευγενίου στο Αρκαδικό Νομού Δράμας. Επίσης, την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 και ώρα 7μ.μ στον ιερό Ναό του Αγίου Ευγενίου στα Πετρωτά Νομού Ροδόπης, θα ψαλλεί  Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.
Η φήμη και η λατρεία του Αγίου Ευγενίου ήταν τόσο διαδεδομένη στην Τραπεζούντα, ώστε κατά την διάρκεια της γιορτής του συγκεντρώνονταν χιλιάδες προσκυνητές. Είναι χρέος όλων μας, λοιπόν,  να πλημμυρίσουμε τους ναούς αυτούς και με τις  ψαλμωδίες να φτάνουν ως τον ουρανό, ιερείς και πιστοί να αποδώσουμε σεβασμό και αγάπη στον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο.
Η χάρις και η ευλογία του αγίου να μας σκέπει όλους! 
                                    
                                         

                                           Με εκτίμηση
                                             Για το Δ.Σ
  
   Ο Πρόεδρος                                                                 Η  Γενική Γραμματέας
   Γρηγόρης Κεσαπίδης                                                  Αθηνά Νακούση


Δεν υπάρχουν σχόλια: