Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Σήμερα Δευτέρα 15 Μαΐου η Εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στο Δήμο Παύλου Μελά


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ στο πρώην ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, από τους Ακρίτες του Πόντου, Αλέξανδρο Υψηλάντη,  Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Δήμο Παύλου Μελά και υπό την αιγίδα της Π.Ο.Ε.

Το νέο ελεύθερο χώρο που πρόεκυψε μετά τις κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων οικοδομημάτων στα  βόρεια της δυτικής πλευράς του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, επέλεξαν οι ποντιακοί σύλλογοι  «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης», «Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης», «Ένωση Ποντίων Πολίχνης» και ο Δήμος Παύλου Μελά (Τμήμα Πολιτισμού - Αθλητισμού) για να τιμήσουν τη Δευτέρα 15 Μαΐου, την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου).
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Η Γενοκτονία αποτελεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ,  ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το βαρύτερο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (1916 – 1923) είναι η δεύτερη, χρονικά, Γενοκτονία του 20ού αιώνα.
Το Φεβρουάριο του 1994, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης  Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων στο μαρτυρικό Πόντο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι εκπρόσωποι των τριών συλλόγων συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Παιδείας Ιωσήφ (Άκη) Αράπογλου και συναποφάσισαν για το πρόγραμμα της εκδήλωσης που περιλαμβάνει:
•Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα του Ποντίου Αγωνιστή στην οδό Μεσολογγίου (ώρα 20:30)
΄΄Πολέμαρχος στον πόλεμο κι εργάτης στην Ειρήνη,
Ακρίτας κάστρον έχτιζεν, Ακρίτας περιβόλι΄΄
•Πορεία μέσω της οδού Μεσολογγίου και μπροστά από το Δημαρχείο, προς το χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.
•Ομιλία για την Ποντιακή Γενοκτονία από τον καθηγητή Ανθρωπολογίας Νίκο Μιχαηλίδη.
•Μουσικοχορευτικές αναφορές από τους τρεις Συλλόγους.
Επιμέλεια: Γιώργος Πουλαντζακλής
•Θεατρικά δρώμενα – Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Γεωργιάδης
•Έκθεση φωτογραφίας από τη Δευτέρα 15 έως την Παρασκευή 19 Μαϊου 2017
στην υπόγεια διάβαση (ύψος Αγίου Ελευθερίου) για τη γενοκτονία, από την προσωπική συλλογή του Ιστορικού και καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη
Σκοπός του συνόλου των εκδηλώσεων είναι η  διατήρηση της ιστορικής μνήμης και απονομή τιμής στην Ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
2313 302936, 825
www.pavlosmelas.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΡΑΔΙΟ ΑΚΡΙΤΕΣ
THESSNEWS

Συνεργασία για τρίτη χρονιά των τριών σπουδαίων ποντιακών συλλόγων του Δήμου Παύλου Μελά
Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι τρεις σύλλογοι συνεργάζονται δημιουργικά με την πολύτιμη αρωγή του Δήμου, για να τιμήσουν τις 353.00 αθώες ψυχές, οι οποίες ακόμα ζητούν δικαίωση.
Η αρχή έγινε τη Δευτέρα 18 Μαϊου 2015 στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης της Πολίχνης. Με πλήθος κόσμου και σε συγκινητική ατμόσφαιρα, οι διοργανωτές υπενθύμισαν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές εστίες τους από τους Τούρκους, που  είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ελλήνων του Πόντου σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων  στο μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή και συνεχίστηκε στο χώρο του θεάτρου με μουσικές αναφορές από το σχήμα του Γιώργου Πουλαντσακλή, μονόπρακτο δρώμενο από τη Γεωργία Σιδηροπούλου και την εξαιρετική ομιλία του διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Κυριάκου Χατζηκυριακίδη.
Την Τρίτη 17 Μαϊου 2016, στην Πλατεία Ελευθερίας της Άνω Ηλιούπολης, η  βροχή δεν πτόησε τους συγκινημένους θεατές και κανείς δεν αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η βραδιά.  Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, τους  Προέδρους των τριών συλλόγων Αλέξανδρο Εμεινίδη, Κώστα Παπαδόπουλο, Πόπη Πολυματίδου και την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Σταυρούπολης Γεωργία Κωνσταντινίδου.
Έγραψε χαρακτηριστικά ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης:
΄΄Κρατώντας τα μαχαίρια τους στα χέρια και κάνοντας έναν κύκλο, ακρίτες του Πόντου δίνουν τον όρκο του πολεμιστή. Το βλέμμα αγριεμένο, το ύφος αυστηρό και με το «χρώμα» του μετάλλου η φωνή τους. Αφού ορκίστηκαν να πεθάνουν για την πατρίδα και φώναξε «παρών» κάθε ένας από αυτούς στην ανάγνωση των ονομάτων των Ποντίων καπεταναίων, πιάνονται χέρι-χέρι και αρχίζουν μια παθιασμένη σέρρα, καταθέτοντας όλη τη δύναμη της ψυχής τους!
 Ήταν ένα κομμάτι από το εξαιρετικό και ιδιαίτερα συγκινητικό θεατρικό δρώμενο, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Παύλου Μελά και οι τρεις ποντιακοί σύλλογοι που λειτουργούν στα όριά του: οι «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης», η « Ένωση Ποντίων Πολίχνης» και ο «Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης». Για αρκετή ώρα τα μάτια ήταν καρφωμένα στη σκηνή και το μόνο που ακουγόταν ήταν οι γόοι από το κλάμα κάποιων κατασυγκινημένων θεατών. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η παράσταση αφορούσε την αληθινή και ανατριχιαστική ιστορία του «Κούκουδα», ενός Ποντίου που έπνιξε με τα ίδια του τα χέρια το μωρό του για να μην ακούγεται το κλάμα του και να γλιτώσουν από τους Τούρκους όλοι οι συγχωριανοί του που κρύβονταν σε μια σπηλιά.
Η βροχή στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε περίπου μισή ώρα πριν αρχίσει η εκδήλωση. Σταμάτησε όταν τοποθετήθηκε προς χάριν του θεατρικού δρωμένου μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά πάνω στη σκηνή. Η εικόνα σηκώθηκε, για να ξεκινήσει η σέρρα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή άνοιξαν οι ουρανοί...’’
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης ευχαρίστησε εκείνο το βράδυ τους τρεις συλλόγους που διέθεσαν χρόνο και μεράκι για την διοργάνωση της εκδήλωσης μνήμης και ανέφερε χαρακτηριστικά:
‘’Οι πατρίδες του Πόντου όμως δεν είναι ξεχασμένες. Δεν είναι γραφικές αναμνήσεις, όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι. Είναι πατρίδες αλησμόνητες και όση σκόνη και να πέσει στο εξώφυλλο του βιβλίου της ποντιακής γενοκτονίας, πάντα θα υπάρχουν δυο χέρια να το καθαρίσουν και να το βάλουν στο ράφι της ιστορίας που του αξίζει.
Κάθε αναψηλάφηση της θλιβερής επετείου μας γεμίζει μοιραία λύπη, οργή και μοιραία, απορία. Ωστόσο οφείλουμε τα δάκρυα μας να ποτίσουν τη λογική μας και όχι να θεριέψουν τη γλάστρα του μίσους. Γιατί το μίσος μας απαγορεύει να αντικρύσουμε τα γεγονότα με λογική και να δράσουμε με νηφαλιότητα. Μπορεί επίσης να βρίσκουμε τη δύναμη και να συγχωρούμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε. Αντιθέτως, οφείλουμε να θυμόμαστε. Μόνο τότε εκδηλώσεις σαν την σημερινή δεν θα είναι απλά μια στείρα αναμόχλευση της θλίψης, αλλά θα αποτελούν τη στέρεα βάση, για να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. ΄΄



Δεν υπάρχουν σχόλια: