Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Εκδήλωση με θέμα: "Βησσαρίων ο από Τραπεζούντος μητροπολίτης Νικαίας, και το έργο του"

 ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 και ώρα 11:00 στην αίθουσα εκδηλώσεών της(Αγνώστων Μαρτύρων 73 - Νέα Σμύρνη), με θέμα: "Βησσαρίων ο από Τραπεζούντος μητροπολίτης Νικαίας, και το έργο του".
Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι: ο Χρήστος Μπαλόγλου  Δρ Οικονομικής Ιστορίας και ο Παναγιώτης Κουρνιάκος  Φιλόλογος, Δρ Βυζαντινολογίας-Ιστορικός.

Πρόγραμμα:
  • 11:00 Προσέλευση 
  • 11:15 Χαιρετισμοί.
  • 11:30 Προβολή οπτικού θλικού
  • 11:45 Χρήστος Μπαλόγλου"Τραπεζούς - Κωνσταντινούπολις-Μυστράς-Ιταλία: Η πνευματική πορεία του μητροπολίτη Νίκαιας Βησσαρίωνος".
  • 12:15 Παναγιώτης Κουρνιάκος "Ο καρδινάλιος Βησσαρίων(†1472) και η ευρωπαϊκή σταυροφορική κίνηση του 15ου αιώνα εναντίον των Τούρκων".
  • 12:45 Δεξίωση.

Στο ισόγειο του κτιρίου από 2/04/17-31/12/17,θα λειτουργεί έκθεση των εκδόσεων της επιτροπής με προσφορές και δώρα.

Απόσπασμα από το Εγκώμιον εις Τραπεζούντα του Βησσαρίωνα:«...Για την πόλη μας ετοιμάστηκε αυτός ο λόγος και ξεπλήρωσα έτσι το χρέος μου προς αυτήν, ανάλογα με τις δυνάμεις μου, σε καμιά περίπτωση όμως ανάλογα με την αξία της και με τη θέλησή μου.Εάν σύμφωνα με τα λόγια μου, δίχως να παραγνωρίσετε την ίδια την πόλη, με κρίνετε, θα αποδειχθείτε κριτές καλοί και δίκαιοι και όσα καλά είπα για σας θα τα επιβεβαιώσετε με τα ίδια σας τα έργα»


*Ο Βησσαρίων παραλαμβάνει από τον πρύτανη της Σορβόννης Γουλιέλμο Φισσέ, το αντίγραφο της «Ρητορικής» του(Rhetoricorum Libri III, 1470). Μικρογραφία σε χειρόγραφο που φυλάσσεται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας.







Δεν υπάρχουν σχόλια: