Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Μουσική Σύμπραξη με τίτλο : «Αρχείον του Πόντου, η Ποντιακή μουσική γραμμένη στη Βυζαντινή Παρασημαντική-Αφιέρωμα σε τρεις μεγάλους καταγραφείς της Ποντιακής Μουσικής, Δ.Κουτσογιαννόπουλο, Ξ.Άκογλου, Τρύφων Γεωργιάδη»


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης "Ακρίτες του Πόντου" και το Μουσικό Εργαστήρι του συλλόγου, σας καλούν στον τρίτο μουσικό κύκλο του Πολιτιστικού Χειμώνα 2016-2017.Πρόκειται για την μουσική σύμπραξη με τίτλο : «Αρχείον του Πόντου, η Ποντιακή μουσική γραμμένη στη Βυζαντινή Παρασημαντική-Αφιέρωμα σε τρεις μεγάλους καταγραφείς της Ποντιακής Μουσικής, Δ.Κουτσογιαννόπουλο, Ξ.Άκογλου, Τρύφων Γεωργιάδη». Ο ρόλος της λύρας και του κεμανέ μαζί με τη φωνή-προερχόμενη από τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, έρχεται να συμπράξει μελωδικά στον τρίτο κύκλο του Πολιτιστικού Χειμώνα 2016-2017. Ερμηνεύει ο πατήρ Πολύκαρπος Κοντοζίδης. Συνοδεύει η μουσική ομάδα των Ακριτών, «ΟΡΦΕΑΣ». Μουσική επιμέλεια-κείμενα λύρα και κεμανέ Γιώργος Πουλαντσακλής.

Η μουσική σύμπραξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 στο εντευκτήριο του συλλόγου(Όθωνος 12 Σταυρούπολη) στις 20:15. Είσοδος Ελεύθερη.

 Πολλές μελωδίες δημωδών ασμάτων ήταν γνωστές στους Έλληνες Ποντίους, μέχρι και του διωγμού από τις πατρογονικές εστίες και την εγκατάσταση τους στην μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα. Η συγκέντρωση καθώς και η καταγραφή τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς παραδόθηκαν στις επόμενες γενιές από στόμα σε στόμα. Η πρώτη δημοσίευση περισυλλογής δημωδών ασμάτων καταγράφεται από τον Κ. Ξανθόπουλο το 1849(Άσματα παρά την Τραπεζούντα). Η ποντιακή μουσική και η ποντιακή μελωδία στις αρχές του αιώνα, αποδόθηκε δια της παρασημαντικής μέσα από τις καταγραφές των τριών σπουδαίων συλλεκτών, του Δημήτρη Κουτσογιαννόπουλου, του Ξενίτα Άκογλου και του Τρύφωνα Γεωργιάδη, και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ποντιακής μουσικής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: