Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Λατρευτικές Εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας Σουμελά στα Τρίκαλα









ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών και με αφορμή τις Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν φέτος για πρώτη φορά διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας Σουμελά στις οποίες συμμετείχε και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων. 

Στις 18 Μαΐου και ώρα 7.30 μ.μ. στον Ι.Ν. Άγιου Χαραλάμπους Ριζαριού εψάλει Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου. Εν συνεχεία ακολούθησε Πανηγυρική Ιερά Λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Σουμελά, συνοδευόμενη από τιμητικό άγημα της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων αποτελούμενο από άνδρες και γυναίκες με παραδοσιακές ενδυμασίες. Το άγημα συνόδευσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Μαργαρίτα Τοπαλίδου και Τάσος Αβραμίδης. Σημειωτέον ότι το αντίγραφο της ιεράς εικόνας δωρίστηκε και φυλάσσεται μόνιμα από το 2008 στο ναό. Στη δεύτερη πλατεία του χωριού εψάλει αρτοκλασία και διαβάστηκε το ύψωμα της Παναγίας Σουμελά.
Ακολούθησε παρουσίαση χορών του Πόντου από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων επιμέλεια του υπεύθυνου του χορευτικού Αχιλλέα Λέρα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το τραγούδι "Σουμέλα λεν την Παναγιά", ενώ τελείωσε με το θρήνο για την άλωση της Πόλης "Η Ρωμανία πάρθεν".
Στις 19 Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και ώρα 7.00 π.μ. τελέσθηκε ο όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιότατου κ. Χρυσόστομου. Μετά το πέρας της θειας λειτουργίας εντός του ιερού ναού εψάλει ιερό μνημόσυνο. Κατόπιν στο μνημείο των ηρώων εψάλει τρισάγιο επί τη μνήμη των αδίκως σφαγιασθέντων και τελειωθέντων Ποντίων και Μικρασιατών. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων κ. Κοσμά Αποστολίδη και τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Ριζαριού και του Μουσικού Γυμνασίου Τρικάλων. Οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα για τον Πόντο και έψαλαν τον εθνικό ύμνο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 6.00 μ.μ. εψάλει ο Εσπερινός, η Ιερά Παράκληση στην Παναγία Σουμελά και το ιερό ευχέλαιο.


Για το ΔΣ


            Ο Πρόεδρος                                         Η Γραμματέας
                 Κοσμάς Αποστολίδης                                Νόπη Παπαδοπούλου





Δεν υπάρχουν σχόλια: