Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Η Πανήγυρη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα











ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα έγιναν και φέτος για 49η χρονιά
οι εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα
 στο Ροδοχώρι Νάουσας

Ένα εξαιρετικά λαμπρό διήμερο εκδηλώσεων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε αυτό εκατοντάδες προσκυνητές και μέλη ποντιακών σωματείων από όλη την Ελλάδα. Στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα που σήμερα βρίσκεται στις φιλόξενες πλαγιές του Βερμίου, στο Ροδοχώρι της Νάουσας,  θησαυρίζονται λείψανα του Αγίου, αλλά και μοναδικοί θρησκευτικοί θησαυροί που υπήρχαν στο μοναστήρι στον Πόντο το οποίο κτίστηκε το 752 μ.Χ.
Η Πανήγυρη ξεκίνησε από την παραμονή της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με τον στολισμό της θαυματουργής εικόνας, κειμήλιο από την παλαιά Μονή στον Πόντο και την μεταφορά της με θρησκευτική ευλάβεια από στρατιωτικό άγημα στον Ιερό Ναό, όπου και τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών. Στον Εσπερινό παρευρέθηκε και η Αντιδήμαρχος Νάουσας Χρύσα Πασχούλα καθώς και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νάουσας κ. Νικόλαος Παλαμούτης. Ακολούθησε πρόγραμμα με το καθιερωμένο ποντιακό παρακάθ όπου ο Γιώργος Σοφιανίδης και ο Δημήτρης Αμπερίδης έπαιξαν λύρα και απέδωσαν μαζί με τους παρευρισκόμενους επιτραπέζια παραδοσιακά τραγούδια.
Ανήμερα της γιορτής την Δευτέρα 2 Μαΐου 2016 τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του ηγουμένου της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αρχιμανδρίτη π. Φιλόθεου Παπαδόπουλου και από τον εφημέριο του Ροδοχωρίου και υπεύθυνο του Ναού του Περιστερεώτα π. Ευστράτιο Ιμβριώτη. Στη συνέχεια η πανηγυρική ημέρα συνεχίστηκε με καλωσόρισμα των προσκυνητών και χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Αριστείδη Κυριακίδη. Ακολούθησε  η παρουσίαση του προγράμματος από τον πρόεδρο του Σωματείου «Οι Μωμόγεροι» κ. Κώστα Αλεξανδρίδη.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί», την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας, την Ένωση Ποντίων Ωραικάστρου και Φίλων  και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Ζερβοχωρίου "Ποντιακά Νιάτα". Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης κ. Ανέστης Οσιπίδης, ο π. πρόεδρος της ΠΟΕ ομ. καθηγητής ΑΠΘ κ. Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, οι ομότιμοι καθηγητές πανεπιστημίου κ. Χρήστος Καμενίδης και κ. Στάθης Πελαγίδης, η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης Αγγελική Παπαδοπούλου, ο διοικητής της Β' μοίρας καταδρομών Αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Παπαδόπουλος μαζί με αξιωματικούς του στρατού, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νάουσας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη Δ. Σ. ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου.
Το Δ.Σ. του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ευχαριστεί και δημόσια όλους όσοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην προετοιμασία της Πανηγύρεως, τους κατοίκους του Ροδοχωρίου που συμμετείχαν στις εργασίες καθαριότητας του χώρου και όλους όσοι παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις διήμερες εκδηλώσεις, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην συνέχιση της παράδοσης που μας δόθηκε από τους πρόσφυγες προγόνους μας. Ευχαριστεί επίσης όσους βρέθηκαν εκεί και τίμησαν  με την παρουσία τους την μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα  στην Μονή  Ροδοχωρίου.






Δεν υπάρχουν σχόλια: