Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Η Συνέντευξη Τύπου της Διήμερης Εκδήλωσης «Προσφυγιά – Ξεριζωμός, Χθες και Σήμερα»



Θεσσαλονίκη 18/02/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» (τμήμα μουσικού εργαστηρίου), σε συνεργασία με το Ράδιο Ακρίτες 102,3 FM, και τη μηνιαία εφημερίδα ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ και το site efxinospontos.gr, με την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, την υποστήριξη της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, διοργανώνουν διήμερο λόγου και τέχνης, Αφιέρωμα στην Προσφυγιά και τον Ξεριζωμό την Κυριακή 21 και την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016.
Tην Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα θα υπάρξει ομιλία διάλεξη του δρ. Παύλου Κανονίδη, συγγραφέα, διευθυντή του τομέα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του ΥΜΑ-Θ με θέμα «Προσφυγιά – Ξεριζωμός, Χθες και Σήμερα», στο εντευκτήριο του συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» (Β. Όθωνος 12, Σταυρούπολη). Την εκδήλωση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης.
Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2016 στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία με τον τίτλο «Καράβια Πάν΄ κ' Έρχουν», που αναφέρονται στο δράμα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης «Χρήστος Τσακίρης» (Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη). Ερμηνεύουν οι καλλιτέχνες, Αχιλλέας Βασιλειάδης, Πολύκαρπος Κοντοζίδης, Μελίνα Χατζηκαμάνου, με τη μουσική επιμέλεια του Γιώργου Πουλαντσακλή και μουσικοί από το τμήμα του μουσικού εργαστηρίου των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Δεν υπάρχουν εισιτήρια, αλλά στόχος των διοργανωτών είναι όσα χρήματα δώσουν εθελοντικά οι θεατές, θα διατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ τα ρούχα και τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν, θα δοθούν στην οργάνωση ΆΡΣΙΣ για να τα διαθέσει στη συνέχεια στους πρόσφυγες.
Όπως είπε σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» Κώστας Παπαδόπουλος, «εμείς οι απόγονοι των προσφύγων, δίνουμε χέρι βοήθειας στους σημερινούς πρόσφυγες από τη Συρία και τις άλλες εμπόλεμες περιοχές, γιατί αυτά που ζουν σήμερα και βλέπουμε στις τηλεοράσεις, μας θυμίζουν τα ακούσματα του παππού και της γιαγιάς».
Ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, διευθυντής της εφημερίδας ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, τόνισε πως «όπως στις αρχές του 20ου αιώνα οι παππούδες και οι γιαγιάδες ξεριζώθηκαν από τη Μικρασία και τον Πόντο, γιατί τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για εκκαθάριση των χριστιανικών πληθυσμών και των μειονοτήτων από την οθωμανική αυτοκρατορία, τους νεότουρκους και τους κεμαλικούς, έτσι και τώρα στη γειτονική Συρία, έναν αιώνα μετά, στις αρχές του 21ου αιώνα, γίνεται και πάλι εθνοκάθαρση και γενοκτονία με θύματα τον Συριακό λαό και τις μειονότητες.
Αυτή η πραγματικότητα και η φυγή των προσφύγων που περνάνε από την χώρα μας, δεν μας αφήνει ασυγκίνητους».
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Πουλαντσακλής, ανέφερε πως «για τη μεγάλη συναυλία συνεργάζονται περισσότεροι από 25 μουσικοί αφιλοκερδώς, ως ελάχιστη συμβολή στην ανακούφιση των προσφύγων και θα παίξουμε 12 τραγούδια, τα οποία έγραψαν οι πρόσφυγες του Πόντου, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, και εκεί περιγράφονται οι κακουχίες, οι διώξεις, ο πόνος και η ελπίδα για τη ζωή. Θα είναι μια μοναδική συναυλία και την αφιερώνουμε με όλη μας την καρδιά στους σημερινούς πρόσφυγες».
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Να επισημάνουμε ότι αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και κυρίως στο Αιγαίο μία ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγούμενο. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρέχει βοήθεια ζωτικής σημασίας. Ενισχύουμε το επείγον έργο της Ύπατης Αρμοστείας.
Δωρεά Online  www.unhcr.gr/how2help
Κατάθεση σε τράπεζα.
ALPHA BANK: 101-00-2002055436, IBAN: GR89 0140 1010 1010 0200 2055 436
ΠEIΡΑΙΩΣ: 5055011562-423, IBAN: GR11 0172 0550 0050 5501 1562 423
Παρακαλούμε επιβεβαιώστε την κατάθεσή σας
Τηλεφωνικά: 210 6728430, Email: psfrgre@unhcr.org, Fax: 210 6726417
Μάθετε περισσότερα για το έργο της Υ.Α. στο www.unhcr.gr
Οι ανάγκες της ΑΡΣΙΣ
Βρεφικό γάλα, γάλα εβαπορέ, παιδικές πάνες, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, τοματοπολτός, καφές, τσάι και ζάχαρη, σκόνη σοκολάτας, αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη (γενικά καρυκεύματα για το συσσίτιο), ξίδι και χυμό λεμόνι, καθαριστικά γενικής χρήσης, είδη για κολατσιό (κρουασάν, μπισκότα για τα παιδιά των ξενώνων), εσώρουχα και κάλτσες για αγόρια 15-17 ετών (τα αγόρια των ξενώνων), σχολικά είδη (τετράδια, στυλό, μπλοκ ζωγραφικής, μπογιές, μαρκαδόρους κ.τ.λ.), είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, ξυριστικά), φαγητό σε κονσέρβες, καθαριστικά ρούχων (σκόνη και υγρά), όσπρια, ζυμαρικά και ρύζι, κουβέρτες και sleeping bags, σεντόνια και πετσέτες, αντρικές κάλτσες και εσώρουχα,  οινόπνευμα, αντισηπτικά, χαρτί υγείας.

Λεζάντα φωτογραφίας
Διακρίνονται από αριστερά, ο καλλιτέχνης Γιώργος Πουλαντσακλής, ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης και ο πρόεδρος τους Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» Κώστας Παπαδόπουλος.



Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης ''ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ''
Όθωνος 12 Σταυρούπολη Τ.Κ 564 29
Τηλ. 2310 667891 Fax : 2310 608818













Δεν υπάρχουν σχόλια: