Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Η Πανηγυρική επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των πενήντα χρόνων λειτουργίας και προσφοράς του Σωματείου ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η Πανηγυρική επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των πενήντα χρόνων λειτουργίας και προσφοράς του Σωματείου παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 στις 6 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη Βυζαντινή χορωδία του Αγίου Ιωάννη του Κουκουζέλη την οποία διηύθυνε ο Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Εμμανουήλ Δασκαλάκης. Στη συνέχεια ο διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Δρ. Θεοδόσιος Κυριακίδης σκιαγράφησε την ιστορία της Μονής Περιστερεώτα στον Πόντο. Ο λογοτέχνης Κώστας Διαμαντίδης απήγγειλε αποσπάσματα από την «Καμπάνα του Πόντου», έργο του Φίλωνα Κτενίδη, ενώ ο Κώστας Θεοδοσιάδης τραγούδησε ένα μακρόσυρτο παραδοσιακό σκοπό (μακρύν καϊτέ).
Οι παραδοσιακοί χοροί Γαλλίαινας παρουσιάστηκαν από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Πρασινάδας «Οι Ακρίτες», ενώ για τη Μονή και το Σωματείο στην Ελλάδα, για τα 50 Χρόνια δράσης και προσφοράς μίλησε ο Δρ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. Ο Καλλιτεχνικός Χορευτικός Όμιλος «Πύρριχος» απέδωσε τραγούδια αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα με τη συνοδεία της λύρας του Κώστα Σιαμίδη
Στο σημείο εκείνο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της συνεργασίας του Σωματείου με τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και συγκεκριμένα η δημιουργία της νέας αναβαθμισμένης ιστοσελίδας. Για τη συνεργασία μίλησε ο γενικός διευθυντής κ. Μιχάλης Μαθιουλάκης, ενώ οι σπουδαστές του ΙΕΚ παρουσίασαν στο κοινό της εκδήλωσης τη νέα ιστοσελίδα.
Στη συνέχεια η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης χόρεψε τον παραδοσιακό χορό Σέρρα. Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικού δώρου στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το οποίο ήταν μια αναμνηστική πολυτελής κασετίνα με έξι ασημένια αντίγραφα νομισμάτων των Μεγάλων Κομνηνών της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Κλείνοντας την εκδήλωση η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Με την ενταύθα παρουσίαν μας τιμώμεν την μακραίωνα και πολυποίκιλον προσφοράν της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα εις την Μητέρα Εκκλησίαν, εις την παιδείαν αυτής, εις το φιλανθρωπικόν και κοινωνικόν έργον της, εις την πνευματικήν καθοδήγησιν του ποιμνίου, αλλά τιμώμεν και την συνέχισην της μαρτυρίας αυτής υπό του ιδρυθέντος υπό του αειμνήστου φιλοπάτριδος δικηγόρου Χαραλάμπους Κιαγχίδη και των ολίγων συνεργατών του ομώνυμου Σωματείου σας, το οποίον εξειλίχθη συν τω χρόνω... εις κέντρον πολιτισμού» και κατέληξε λέγοντας ότι «ο Πατριαρχικός λόγος, επί τη πεντηκοστή επετείω του Σωματείου σας είναι συγχαρητήριος και ευχαριστήριος...»
Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκτός του Οικουμενικού Πατριάρχη, πλήθος μητροπολιτών, επισκόπων και ιερέων, εκπρόσωποι της πολιτείας, του στρατού και των σωμάτων προστασίας του πολίτη καθώς και εκπρόσωποι σωματείων και ομοσπονδιών. Το παρόν έδωσε και ο πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας κ. Ιωάννης (Ιβάν) Σαββίδης.

Εκ της γραμματείας

της Οργανωτικής Επιτροπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: