Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Διήμερο Αφιέρωμα Λόγου και Τέχνης : ''Εις Δόξαν Εκείνης''




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» και το τμήμα του μουσικού εργαστηρίου παραδοσιακών οργάνων του συλλόγου, στο πλαίσιο του πολιτιστικού χειμώνα 2015-2016 σας καλεί σε έναν κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο:

           «ΔΙΗΜΕΡΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ»
1ο Διήμερο: ΚΥΡΙΑΚΗ 18 και 22 Πέμπτη Οκτωβρίου 2015 μεγάλο αφιέρωμα στην Παναγία Θεοτόκο και στις ιερές μόνες που φέρουν το πανάγιο όνομα της με τίτλο: «ΕΙΣ ΔΟΞΑΝ ΕΚΕΙΝΗΣ».
Η Παναγία αποτελούσε και αποτελεί το πλέον αγαπητό πρόσωπο της ποντιακής λαϊκής λατρείας. Στην Παναγία προσέβλεπε ο λαός και αυτήν επικαλούνταν σε κάθε δυσκολία, προσωπική, οικογενειακή η συλλογική.
 Η Παναγία υπέρμαχος Στρατηγός προΐστατο στους αγώνες του ποντιακού λαού άλλα και όλου του ελληνικού έθνους, από την βυζαντινή αυτοκρατορία μέχρι και τις μέρες μας.
 Η Παναγία μητέρα του θεανθρώπου Χριστού μας αλλά και μητέρα όλων των ανθρώπων ακούει με στοργή τις προσευχές μας. Αυτή μεσιτεύει υπέρ ημών στον Κύριο μας. Αυτή κυριαρχεί στην παράδοση και στην αντίληψη ποντιακού λαού.
  • Κυριακή 18 Οκτωβρίου και ώρα 18:15, Στο εντευκτήριο του συλλόγου ,Όθωνος 12 Σταυρούπολη, 
  • Ομιλία διάλεξη από την ΕΛΕΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ(ΘΕΟΛΟΓΟΣ-ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΙΔΑΚΤΩΡ) με θέμα:''Η Παναγία στον Πόντο''.
  • Ομιλία διάλεξη από τηνΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ(ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ) με θέμα:''ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ'' μονές και ναοί.
Συντονίζει ο δημοσιογράφος ΦόρηςΠεταλίδης

  • Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 20:30 στο κέντρο πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά «Χρ.Τσακίρης», Λαγκάδα 221,Σταυρούπολη, μουσική συναυλία με τίτλο:


                     «ΣΗ ΣΤΡΑΤΑΝ ΤΗ ΠΑΝΑΙΑΣ»
Συμμετέχουν:       
ο Βυζαντινός Χορός των Ιεροψαλτών των Αναλογίων του Ιερού Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, Ελευθερίων Θεσσαλονίκης. Προεξάρχει ο πρωτοψάλτης του ναού κ. Παναγιώτης Γωνιάδης, Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής.
 -Μουσική ομάδα νέων "ΟΡΦΕΑΣ"
 -Μουσικό Εργαστήρι (Σάκης Ξενούδης– Κανονάκι, Χάρης Πορφυρίδης-Λαούτο, Βαλάντης Ουζουνίδης-Ούτι, Γιώτης Μαλίτας-Κλαρίνο, Χαρίσης Αλέξανδρος-Πιάνο, Γιώργος Ψωμιάδης-Κρουστά, Ιωσήφ Βαφειάδης-Κρουστά, Πουλαντζακλής Γιώργος-Κεμανέ/Λύρα)
- Ιωσήφ Αλμασίδης(ιεροψάλτης)
 - Πολύκαρπος Κοντοζίδης(ιερόψαλτης )
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια για τη μητέρα Παναγία από διάφορες περιοχές του Πόντου από ανώνυμους και επώνυμους λαϊκούς εκφραστές ,και άσματα από την εκκλησιαστική ψαλτική παράδοση μας.
Την εκδήλωση θα τιμηθούν δυο υπέρ αθλητές Ποντιακής καταγωγής για την ηρωική τους προσπάθεια να φτάσουν στην Παναγία Σουμελά κάνοντας την μακρινή διαδρομή από την Ελλάδα στην μακρινή Τραπεζούντα.O Γιώργος Ζαχαριάδης μαραθωνοδρόμος και ο Βασίλης Καριοφυλλίδης ως ποδηλάτης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Ήχος-ηχοληψία : Πάρις Βασιλειάδης
Τεχνική κάλυψη σχεδιασμός :Δημήτρης Χάνδρος
 Βίντεο κάλυψη: Νίκος Αλβανούδης

Χορηγοί επικοινωνίας:
PONTOSTV
PONTOSNEWS(ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ)
εφημερίδα «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ»
 ΡΑΔΙΟ ΑΚΡΙΤΕΣ 102.3FM
Εφημερίδα «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»
Καφέ «ΛΑΖΙΚΑΣ»(Εθ. Αντιστάσεως Πολίχνη)
Καφενείον «EΥΞΕΙΝΟΝ» (Παπάφη 150 Τούμπα)

Υλοποίηση-μουσική επιμέλεια:Τμήμα μουσικού εργαστηρίου εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ».
Ιδέα-σχεδιασμός: Γιώργος Πουλαντζακλής(υπεύθυνος μουσικού εργαστηρίου)

Υπό την αιγίδα του: 
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 
«ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»


Δεν υπάρχουν σχόλια: