Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Η επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΟΕ για την απαλειφή από την εξεταστέα ύλη της Γ΄ λυκείου κεφαλαίου που αναφέρεται στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού





ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2313054737
e-mail:info@poe.org.gr
                                                   www.poe.org.gr

Θεσσαλονίκη,25-6-2015
Αρ.Πρ.:7149
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων
Κοιν. 1) Πρόεδρο της Βουλής Των Ελλήνων
2) Αρχηγούς των Κομμάτων
3) Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων

     Κύριοι,
     Για μία ακόμη φόρα γινόμαστε μάρτυρες της ανακολουθίας των ελληνικών κυβερνήσεων στο ζήτημα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
    Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το γεγονός της απαλειφής από την εξεταστέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ τάξης Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016 του κεφαλαίου «Ο παραευξείνιος ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα»,ενός κεφαλαίου, που, αν και συνοπτικό (μόλις 9 σελίδες),αναφέρεται στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την στάση του Υπουργείου, όταν μάλιστα αυτή έρχεται σε αντίθεση με το καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) ο οποίος και είχε διαφορετική άποψη ( σχετικό απόσπασμα πρακτικού 31, της 26-5-2015). Η συγκεκριμένη δε απόφαση έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με την Βουλή των Ελλήνων, καθώς η ίδια η πρόεδρος της Βουλής είπε «…η ελληνική βουλή δεν θα συμμετέχει απλώς στην καμπάνια για την αναγνώριση της γενοκτονίας, αλλά θα αγωνιστεί ενεργά», ελπίζουμε όχι με τέτοιες πρωτοβουλίες.
    Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση υπαγορεύτηκε από ξένα κέντρα, που χρόνια τώρα ενοχλούνται από τον αγώνα μας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Ώστοσο ερωτήματα γεννώνται  σχετικά με την σκοπιμότητα τόσο της απάλειψης του εν λόγω κεφαλαίου, όσο και της χρονικής συγκυρίας που αυτή έλαβε χώρα.
     Βέβαια, η επιλογή των κεφαλαίων που αντικατέστησαν το επίμαχο«Η ελληνική οικονομία μετά την επανάσταση» και «η οικονομία κατά το 19ο αιώνα» μας δημιουργεί την πεποίθηση πως το Υπουργείο απλά προσεγγίζει την επιλογή της εξεταστέας ύλης της ιστορίας με γνώμονα την επικαιρότητα. Θα θέλαμε να υπομνήσουμε προς τον κ. Υπουργό πως ευτυχώς υπαρχούν και άνθρωποι οι οποίοι είναι προσηλωμένοι σε υψηλότερα ιδανικά και όχι στα ζητήματα της οικονομίας και της επικαιρότητας.
    Θεωρούμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει να σταθεί στο ύψος ελληνικού πολιτισμού και ιδεώδους και να συνδράμει ενεργά τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Το ζήτημα που μετ’επιτάσεως θέτουμε δεν είναι ζήτημα ποντιακό ούτε καν ελληνικό είναι ζήτημα παναθρώπινο και οφείλουν όλοι να διαλάξουν στρατόπεδο. Είτε θα αγωνιστούν για να προτάξουν τις αρχές του ανθρωπισμού απέναντι στην βαρβαρότητα είτε η ίδια η ιστορία θα τους εναποθέσει στο πλευρό των γενοκτόνων.
    Ζητούμε την άμεση αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στους Γενοκτονημένους προγόνους μας, εμάς τους απογόνους τους αλλά και απέναντι σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος                                                                            Η  Γενική Γραμματέας
Τοπαλίδης Χρήστος-Δημήτριος                                                 Κυριακίδου Γεωργία



ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2313054737
e-mail:info@poe.org.gr
                                                   www.poe.org.gr

Θεσσαλονίκη,5-8-2015
Αρ.Πρ.:7183
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων
Κοιν. 1) Πρόεδρο της Βουλής Των Ελλήνων
2) Αρχηγούς των Κομμάτων
3) Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων
4) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
5) 433 Πρωτοβάθμια Σωματεία Μέλη της Ομοσπονδίας

     Κύριοι,
Σε συνέχεια της από 25-6-2015 με αριθμ. πρωτ. 7149 επιστολής διαμαρτυρίας μας για την απαλειφή από την εξεταστέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ τάξης Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016 του κεφαλαίου «Ο παραευξείνιος ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα», και ουσιαστικά της όποιας αναφοράς στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού επαγόμαστε τα εξής:
Λαμβάνοντας την με αριθμ. πρωτ. 115909/Δ2 από 17-7-2015 επιστολή απάντηση σας εξεπλάγημεν από το περιεχόμενο αυτής. Σας δώσαμε σε κάποιο σημείο της επιστολής μας την εντύπωση πως επιθυμούμε να μας γνωστοποιήσετε την Υπουργική Απόφαση,  δυνάμει της οποίας έγινε ο καθορισμός της διδακτέας-εξεταστέας ύλης, και το ΦΕΚ στο οποία αυτή δημοσιεύθηκε                ;
Καμία απάντηση δεν δίνετε στην ουσία του προβληματισμού μας και στο αιτητικό της επιστολής μας.
Διαπιστώνουμε μια προσπάθεια να δώσετε έμφαση στο νομότυπο της διαδικάσιας, ωστόσο ακόμη και εδώ είστε έκθετοι κύριοι καθώς η απόφαση που επικαλείστε ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) ( σχετικό απόσπασμα πρακτικού 31, της 26-5-2015). Θεωρείτε πως ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας του Υπουργείου σας συνάδει με τις δημοκρατικές διαδικασίες που ευαγγελίζεστε, όταν ο υπουργός αποφασίζει αντίθετα από την εισήγηση του καθ’ύλην αρμοδίου φορέα και χώρις να λαμβάνει υπόψιν τους κοινωνικούς φορείς που διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους;
Ως εκ τούτου και προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνίας υποβάλουμε εκ νέου το αίτημα μας . Απαιτούμε  με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την επαναφορά του κεφαλαίου «Ο παραευξείνιος ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα», του μοναδικού κεφαλαίου στο οποίο αναφέρεται η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.  Ζητούμε απάντηση στο ερώτημα, ποία σκοπιμότητα υπαγόρευσε αυτή σας την απόφαση;
Βρισκόμαστε στην διάθεση σας και αιτούμαστε ακροάσεως από τον αρμόδιο υπουργό και υφυπουργό.

Συνημμένα υποβάλουμε
1)    από 25-6-2015 με αριθμ. πρωτ. 7149 επιστολής διαμαρτυρίας μας,
2)    την από 17-7-2015 με αριθμ. πρωτ. 115909/Δ2 επιστολή απάντηση που λάβαμε.




Με εκτίμηση
 Ο Πρόεδρος                                                                            Η  Γενική Γραμματέας
Τοπαλίδης Χρήστος-Δημήτριος                                                 Κυριακίδου Γεωργία




Δεν υπάρχουν σχόλια: