Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς στην Κωνσταντινούπολη





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Αδελφότης Κρωμναίων Καλαμαριάς, ένας σύλλογος με μακρόχρονη πορεία στα πολιτιστικά  δρώμενα, παρουσίασε πτυχές του πολιτισμού της Αλησμόνητης Πατρογονικής Εστίας Κρώμνης του Πόντου, στην ελληνική ομογένεια της Πόλης.
Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου  ε.ε, η χορωδία και το χορευτικό της Αδελφότητας παρουσίασαν στη σκηνή του ΕΡ.Θ.Ο, στο Φερίκιοϊ,  το μουσικοχορευτικό δρώμενο , ΚΡΩΜΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ, που έγραψε και σκηνοθέτησε η δημοσιογράφος Θωμαϊς Κιζιρίδου. Τα μέλη και φίλοι του ΕΡ.Θ.Ο , αλλά και οι συνοδοιπόροι της Αδελφότητας που ήρθαν από  τη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησαν ένα περιεκτικό αφιέρωμα στην Αλησμόνητη Εστία.
 Η χορωδία της Αδελφότητας, με χοράρχη τον Γιώτη Γαβριηλίδη,  και το χορευτικό , με χοροδιδάσκαλο τον Γρηγόρη Γρηγοριάδη, ερμήνευσαν μοναδικά παραδοσιακά ποντιακά άσματα και χορούς, που σε συνδυασμό με την αφήγηση, μετέφεραν τον ακροατή στα χρόνια που άκμαζε η αλησμόνητη κωμόπολις Κρώμνη.
 Μετά το πέρας της παράστασης, η Αδελφότητα δώρισε στο ΔΣ του ΕΡ.Θ.Ο, αναμνηστική πλακέτα με χαραγμένο το ιδιαίτερο έμβλημά της ,  βιβλία, που αναφέρονται στην Κρώμνη, καθώς και από ένα βιβλίο σε αυτούς που παρακολούθησαν το δρώμενο.
Στη θεατρική παράσταση παρέστη   και ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων  Δέρκων, κ. Απόστολος, που  το πρωί της ιδίας ημέρας δέχτηκε σε ακρόαση στην Αίθουσα του Θρόνου τα μέλη της Αδελφότητας.* Μετέφερε τις ευχές και ευλογίες  της Α.Θ.Π του Οικουμενικού  Πατριάρχου και ευχήθηκε καλή κι ευλογημένη πορεία στο πολιτιστικό έργο της Αδελφότητας.
Πριν την αναχώρηση  για Θεσσαλονίκη, τα μέλη της Αδελφότητας επισκέφτηκαν και τους ρωμιούς γέροντες που κατοικούν στο ελληνικό γηροκομείο των νοσοκομείων Βαλουκλί. Το χορευτικό χόρεψε, η χορωδία τραγούδησε και μοίρασε δώρα, καθώς απέδωσε  και μια τιμητική  πλακέτα στη διευθύντρια του γηροκομείου κ. Φωφώ Μαλιόγλου για την φροντίδα και την  αγάπη που δείχνουν οι επίτροποι και το προσωπικό στους ρωμιούς γέροντες.

*Φεβρουάριος 2015
Ἡ Α. Σεβασμιότης ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν:
Ὅμιλον ἐκ τῆς Ἀδελφότητος Κρωμναίων Καλαμαριᾶς, ὑπό τήν ἡγεσίαν τῆς Εὐγεν. κ. Θωμαΐδος Κιζιρίδου
Τό ἑσπέρας τῆς ἰδίας, ὁ Σεβ. Πατριαρχικός Ἐπίτροπος ἐτίμησε διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τήν ἐν τῇ ἕδρᾳ τοῦ ΕΡ.Θ.Ο. ὑπό τῆς Ἀδελφότητος Κρωμναίων Καλαμαριᾶς διοργανωθεῖσαν παρουσίασιν τοῦ μουσικοχορευτικοῦ δρωμένου «Κρώμνη πατρίδα μου».





Δεν υπάρχουν σχόλια: