Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Παμποντιακόν Πανοϋρ τη Θωμά ΄ς σα Σούρμενα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενενήντα χρόνια ζωής συμπληρώνονται εφέτος από την ίδρυση της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων και οι εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα το “Ταφικό Έθιμο” την Κυριακή του Θωμά, παίρνουν πανηγυρικό χαρακτήρα.Ιδιαίτερης σημασίας για τον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό γεγονότα θα εξελιχθούν κατά τη διάρκεια των πενθήμερων εκδηλώσεων, που διοργανώνει εφέτος από 23 έως 27 Απριλίου, όπως κάθε χρόνο την εβδομάδα της Διακαινησίμου, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων. Μεταξύ των σημαντικών δρώμενων που θα εξελιχθούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων είναι: 
Το Σάββατο 26 Απριλίου θα γίνει επίσημη τελετή υποδοχής τμήματος του Ιερού Λείψανου του Αγίου Ευγενίου Πολιούχου της Τραπεζούντας, το οποίο θα μείνει μόνιμα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σουρμένων Ελληνικού.Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι θα εκτεθεί πρώτη 
φορά στο Ιστορικό και Λαογραφικό Ποντιακό Μουσείο Σουρμένων , η παραδοσιακή ΦΟΤΑ (ποδιά), τμήμα γυναικείας παραδοσιακής φορεσιάς του συλλόγου, που ταξίδεψε στο διάστημα με τον Ελληνικής καταγωγής Πόντιο Κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν- Γραμματικόπουλο. Ο Κοσμοναύτης την παρέδωσε τον περασμένο μήνα στον πρόεδρο της Ένωσης κ. Γιώργο Σαραφίδη σε τελετή που έγινε στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση.
Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σουρμένων Ελληνικού, το πρώτο σχολείο που λειτούργησε στην περιοχή από την έλευση των Ποντίων το 1924, θα υπάρξει έκθεση σπάνιων φωτογραφιών πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας, τόσο από την ζωή στον Πόντο όσο και από την περίοδο της εγκατάστασης και την εξέλιξη του οικισμού, καθώς και σύγχρονο φωτογραφικό υλικό που αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική δράση του συλλόγου, ενώ θα υπάρχουν και φωτογραφίες με τον Κοσμοναύτη που απεικονίζεται να κρατά με πολύ υπερηφάνεια το ποντιακό σύμβολο, ΦΟΤΑ, κοιτώντας τη Γη από τη Διαστημικό Σταθμό.Εξάλλου, για πρώτη φορά θα γίνει Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Συναπάντεμα Ομάδων προσφυγικής καταγωγής, με αγώνες παλαιμάχων που προέρχονται από ομάδες όπως: ο Πανιώνιος , η ΑΕΚ, ο Απόλλων Καλαμαριάς, τα Σούρμενα, ο ΠΑΟΚ και ο Απόλλων Σμύρνης.Στις πενθήμερες εκδηλώσεις, που και εφέτος οργανώνει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι Πόντιοι των Σουρμένων και χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ζουν γιορταστικές εκδηλώσεις, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθορά μεταλλάσσονται σε ύμνο για την ζωή με πνευματικούς, καλλιτεχνικούς και 
αθλητικούς αγώνες.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων το ΤΑΦΙΚΟ ΕΘΙΜΟ την Κυριακή του Θωμά στο Κοιμητήριο των Σουρμένων, ένα έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και το τηρούν με ευλάβεια αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας. Πιστοί στις παραδοσιακές αξίες των αλησμόνητων πατρίδων οι Πόντιοι βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους στο Παμποντιακόν Πανοΰρ 2014 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα..Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.sourmena.gr ή να επικοινωνήσετε με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Σαραφίδη τηλ. 2109644767.

Το αναλυτικό Πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 23-4-2014  17:00


1οΔημοτικό Σχολείο Σουρμένων Ελληνικού,Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης για τα 90 χρόνια 
από την ίδρυση του Συλλόγου στο χώρο του 1ο Δημοτικού Σχολείου Σουρμένων Ελληνικού, το 
οποίο υπήρξε το πρώτο σχολείο που λειτούργησε στην περιοχή.Η έκθεση αυτή θα περιλαμβάνει φωτογραφίες ξεκινώντας από το 1922 που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή οι πρώτοι πρόσφυγες σε αντίσκηνα μέχρι και σήμερα, καθώς και την παραδοσιακή ΦΟΤΑ που ο κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλος είχε μαζί του στο 3ο διαστημικό του ταξίδι.

ΠΕΜΠΤΗ 24-4-2014  16:30


Γήπεδο Σουρμένων Ελληνικού-1οΠοδοσφαιρικό Συναπάντημα Παλαιμάχων Προσφυγικών Ομάδων, τιμής ένεκεν για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων. Συμμετέχουν οι ομάδες: Α.Ε.Κ., Πανιώνιος, Απόλλων Σμύρνης, Απόλλων Καλαμαριάς, Π.Α.Ο.Κ., Αθλητικός Σύλλογος Σουρμένων.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-4-2014 20:00

Κεντρική Πλατεία Σουρμένων,Παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα.
Παίρνουν μέρος:

1. Ένωση Ποντίων Σουρμένων (Χοροί Πόντου),

2. Σύλλογος Κρητών Ελληνικού “O Ψηλορείτης” (Χοροί Κρήτης),

3. Χορευτική Ομάδα του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικισμού Εκτελωνιστών Αλίμου (Χοροί Μακεδονίας) ,

4. Ο ΙΒΥΚΟΣ Σύνδεσμος Λουτρακιωτών – Περαχωριτών (Χοροί Θράκης),

5. Χορευτικό Εργαστήρι νέας Ιωνίας (Χοροί Καππαδοκίας),

6. Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης (Χοροί του Μωριά),

7. Λύκειο των Ελληνίδων Κερατέας (Χοροί Μεσογείων Αττικής),

ΣΑΒΒΑΤΟ 26-4-2014  18:00 ]

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ΣουρμένωνΥποδοχή υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Παύλου τμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου Πολυούχου Τραπεζούντος προ του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρους Σουρμένων Ελληνικού.Εν συνεχεία Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου και αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού της γης Ποντίων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26-4-2014  20:15

Κεντρική Πλατεία Σουρμένων,Παραδοσιακοί χοροί του Πόντου.
Παίρνουν μέρος:
1. Σύλλογος Ποντίων νέας Φιλαδέλφειας & Περιχώρων «Δημ. Υψηλάντης» Ν. Αττικής ,

2. Φάρος Ποντίων Πατρών Ν. Αχαϊας,

3. Ποντιακή Χορευτική Ομάδα Δήμου Εορδαίας Ν.Κοζάνης,
Συμμετέχουν οι σύλλογοι:
Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας
• Σύλλογος Ποντίων Αναρράχης
• Σύλλογος Ποντίων Άρδασσας
• Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών
• Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Περδίκκα
• Πολιτιστικός Λαογραφικός και Αθλητικός Σύλλογος Πενταβρύσου «Ο Διγενής»

Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με δωρεάν κρασί και χαψία (γαύρος)

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα:

  • Ιωαννίδης Γιώργος(τραγούδι),
  • Δημήτρης Καρασαββίδης(τραγούδι),
  • Γιώργος Σοφιανίδης(τραγούδι),
  • Γιώργος Ατματζίδης(λύρα),
  • Γιώργος Σοφιανίδης(τουλούμ),
  • Νίκος Χατζηδαυιτίδης(ταούλ),
  • Γρηγόρης Κεκρίδης(ταούλ).



ΚΥΡΙΑΚΗ 27-4-2014

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων 07:00 – 10:30π.μ.
‘Ορθρος και Αρχιερατική θεία Λειτουργία υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου και Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Παύλου.

10:45 π.μ. Λιτανευτική πομπή προς το Κοιμητήριο Σουρμένων.
11:15 π.μ. Επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων – “ΤΑΦΙΚΟ ΕΘΙΜΟ”

ΚΥΡΙΑΚΗ 27-4-2014 19:30

Κεντρική Πλατεία Σουρμένων. Χαιρετισμοί επισήμων. Παραδοσιακοί χοροί του Πόντου.
Παίρνουν μέρος:

1. Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών Ν. Πέλλας,

2. Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης Ν. Θεσσαλονίκης, 

3. Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα:
  • Γιάννης Κουρτίδης(τραγούδι),
  • Δημήτρης Καρασαββίδης(τραγούδι),
  • Αλέξης Παρχαρίδης(τραγούδι),
  • Γιώργος Ατματζίδης(λύρα),
  • Γιώργος Σοφιανίδης(τουλούμ),
  • Νίκος Χατζηδαυιτίδης(ταούλ),
  • Γρηγόρης Κεκρίδης(ταούλ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: