Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

Η Εκδήλωση για τη Γενοκτονία στην Αυστραλία

      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Με σεβασμό και σεμνότητα τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Ανατολίας και της Ανατολικής Θράκης στην Βουλή της Νέας Νοτίου Ουαλίας την Τετάρτη το βράδυ.
Οι Ποντιακοί συλλόγοι της ΝΝΟ – Ποντοξενιτέας, Παναγία Σουμελά και Διογένης (Wollongong) - ένωσαν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουνε τις μνήμες των προγόνων τους καθώς κι αυτούς που πρωτοστάτησαν στα πρόσφατα ψηφίσματα αναγνώρισης μέσα στον χώρο όπου έγινε αυτή η αναγνώριση: στο Κοινοβούλιο της Νέας Νοτίου Ουαλίας.
Όλα τα πολιτικά κόμματα αντιπροσωπεύθηκαν στην εκδήλωση: εκ μέρους της Φιλελεύθερης Κυβέρνησης οι κύριοι Jonathan O' Dea MP (βουλευτής Davidson) και David Clarke MLC (πολιτειακός γερουσιαστής), εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος οι κυρίες Lynda Burney MP (βουλευτής Canterbury) και Σοφία Κώτση MLC (πολιτειακή γερουσιαστής), εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών, ο Αιδ. Fred Nile MLC κι εκ μέρους των Περιβαντολικών ο David Shoebridge MLC.
Την ιστορική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αντιπρόωποι της Αρμενικής, Ασσυριακής κι Εβραϊκής παροικίας καθώς και στελέχη του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών.
Μαζί τους παρεβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, κ. Βασίλειος Τόλιος, κι η Πρόξενος, κα. Δώρα Τουμανίδου-Τόλιου καθώς και αντιπρόσωποι της Κεντρικής Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης (ο Πρόεδρος Κώστας Αντωνιάδης), ‘Ιδρημα Παναγία Σουμελά Αυστραλίας (ο κ. Ονούφριος Γοροζίδης), Eύξινος Πόντος (ο Γεώργιος Κοβρίδης), «Παναγία Σουμελά» Whittlesea (Απόστολος Αλεξιάδης), «Ακρίτες του Πόντου» (Παναγιώτης Στεφανίδης) και Return to Anatolia (Σοφία Κοτανίδου κι Ελένη Παπαϊωάννου), καθώς και από Αδελαϊδα (κα Άννα Βόλη) και Καμπέρρα.
Μεταξύ των παροικιακών οργανισμών οι οποίοι αντιπροσωπεύτηκαν ήταν η Παμμακεδονική Ένωση ΝΝΟ, η ΑΧΕΠΑ, ο Σύλλογος ΕλληνοΑυστραλών Εκπαιδευτικών, ο Οργανισμός Ελληνίδων κι ΕλληνοΚυπρίων Γυναικών (ΟΕΓΓΑ).

Παρουσιάσεις
Από τους χαιρετισμούς των βουλευτών, την μεγαλύτερη εντύπωση άφησε η κα. Lynda Burney MP. Με πολύ χαμηλό τόνο, η μοναδική ιθαγενής βουλευτής της Νέας Νοτίου Ουαλίας έκανε παραλληλισμούς μεταξύ των εμπειριών των ιθαγενών της Αυστραλίας και των Ελλήνων του Πόντου. Τόνισε την σημασία της μνήμης, συλλογικής και προσωπικής.
Σε μικρή ένδειξη της ευγνωμοσύνης του Αυστραλιώτη Ελληνισμού προς των μελών της Βουλής – οι οποίοι σύσσωμοι ψήφισαν τα δύο ψηφίσματα αναγνώρισης των Γενοκτονιών των Ελλήνων και των Ασσυρίων – παρουσιάστηκαν πλακέτες και εικόνες της Παναγίας Σουμελά στον πολιτειακό Πρωθυπουργό κ. Barry O’Farrell και στον αρχηγό της Αντιπολίτευσης, κ. John Robertson.

Στον πρωταγωνιστή της αναγνώρισης, Αιδ. Fred Nile MLC παρουσιάστηκε μία τιμητική πλακέτα και κάδρο με δύο φωτογραφίες της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντας. Μετά από την εκδήλωση, ο Αιδ. Nile παρουσίασε για άλλη μία φορά ομιλία από την έδρα της βουλής με θέμα την εκδήλωση μνήμης και τα Αυστραλιανά στοιχεία για την Γενοκτονία του Ελληνισμού.
Κύριος ομιλητής ήταν ο Λέκτορας Μελετών Γενοκτονιών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Σύδνεϋ, Δρ Παναγιώτης Διαμάντης. Ανέπτηξε το θέμα «Παιδεία και Γενοκτονία». Όπως ανέφερε ο ακαδημαϊκός, «οι γενοκτονίες δεν πραγματοποιούνται χωρίς την παιδεία. Δεν πάει κάποιος να εκτελέση μαζικό φόνο χωρίς να έχει περάσει από κάποια διαπαιδαγώγηση.»
«Με τον ίδιο τρόπο, η παιδεία είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα της γενοκτονίας στον κόσμο του 21ου αιώνα. Μόνο όταν καταλάβουμε ότι οι γενοκτονίες πηγάζουν από το μίσος, και καταλάβουμε από που πηγάζει αυτό το μίσος, θα μπορέσουμε να εξαφανήσουμε το κακό αυτό.»
«Στην Αυστραλία, κλειδί είναι η ενσωμάτωση των ιστοριών των Γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων με τα μαθήματα του Αυστραλιανού εκπαιδυετικού συστήματος.» Ομάδα εκπαιδευτικών προχωρά στην ανάπτυξη τέτοιου προγράμματος για εφαρμογή σε παναυστραλιανό επίπεδο.
Τα χρέη τελετάρχη εκτέλεσε άψογα το στέλεχος του Ποντιακού Συλλόγου Wollongong, κα. Όλγα Σεϊτανίδου.Federation of Pontian Associations of Australia
   Ομοσπονδια Ποντιακων Σωματειων Αυστραλιας
ARBN: 139 601 737
Est 1989
 


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: