Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Η Γιορτή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας








ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι της Νάουσας. Η Πανηγυρική εορτή του Αγίου Γεωργίου ήταν η 1216η από την ίδρυση της Ιεράς Μονής στο όρος Πυργί της Γαλίαινας του Πόντου και η 45η από την ανιστόρηση της στο Ροδοχώρι Νάουσας στους πρόποδες του Βερμίου.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία Εκκλησιαστικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών καθώς και πλήθους ευλαβών προσκυνητών.
Την παραμονή της γιορτής, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου, μεταφέρθηκε η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου στον Ιερό Ναό και τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και Αρτοκλασία με την παρουσία, μεταξύ άλλων και του δημάρχου Νάουσας κ. Αναστάσιου Καραμπατζού.
Το βράδυ της παραμονής σε ανάμνηση του τρόπου με τον οποίο οι παλιότεροι γιόρταζαν το πανηγύρι, πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό παρακάθ με τον Γιώργο Σοφιανίδη (Τοτόρο). Η Ελένη Βασιλειάδου (Βερμίου Γής) προσέφερε για ακόμη μια χρονιά τα παραδοσιακά της ποντιακά προϊόντα πλουτίζοντας με παραδοσιακό χρώμα τη βραδιά.
Ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, την Δευτέρα 6 Μαΐου, τελέστηκε όρθρος και Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη π. Φιλόθεου. Το Σωματείο έπειτα από πρόταση του προέδρου του Αριστείδη Κυριακίδη, που έγινε ομόφωνα δεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο τίμησε τον Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Ορδουλίδη για την πολύχρονη και ουσιαστική προσφορά του στην επίτευξη των σκοπών του Σωματείου. Στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Γεωργίου, υποβασταζόμενη από ζιπκοφόρους του πολιτιστικού συλλόγου Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί». Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη δεξίωση των επισήμων στα γραφεία της Μονής.
Ακολούθησαν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και γεύμα που προσφέρθηκε προς τα χορευτικά συγκροτήματα και τους προσκυνητές. Στις φετινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις συμμετείχαν με τα χορευτικά τους ο πολιτιστικός σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί» και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας. Το Διοικητικό Συμβούλιο μοίρασε στους συμμετέχοντες καθώς και στον παρουσιαστή των εκδηλώσεων κ. Σταύρο Πουλτίδη αναμνηστικά του Σωματείου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια τη Πανήγυρης είχε διοργανωθεί και ήταν επισκέψιμη η έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Αμπερίδου, με τίτλο «Μαυροθάλασσας Ψήα», η οποία και ήταν εμπνευσμένη από τη Μαύρη Θάλασσα και την ιστορία του Πόντου.
Την φετινή εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, ο πρώην βουλευτής κ. Φωτιάδης, οι αντιδήμαρχοι Νάουσας κκ. Ηλίας και Αδαμίδης, αξιωματικοί του Στρατού από τη Β΄ Μοίρα Καταδρομών, ο διοικητής της ΠΥΝ κ. Παλαμούτης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Δώρα Μπαλτατζίδου, εκπρόσωποι των δημοτικών και τοπικών αρχών και φορέων καθώς και εκπρόσωποι αδελφών Σωματείων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: