Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Οι Μωμόγεροι στον Άγιο Μάρκο Κιλκίς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Νέα Ματσούκα, Οι Μωμόγεροι, Αγίου Μάρκου Κιλκίς, πιστό στα ήθη και έθιμα των προγόνων μας, και με σεβασμό στην παράδοση,  διοργάνωσε το θεατρικό δρώμενο «Τα Μωμο’έρια», την 1η Ιανουαρίου 2013, στον Άγιο Μάρκο Κιλκίς.

Οι Μωμό΄εροι πήγαιναν από μαχαλά σε μαχαλά και από σπίτι σε σπίτι ευχόμενοι στους νοικοκυραίους «ύειαν και ευλογίαν και Καλοχρονίαν» και έδιναν και την παράστασή τους. Οι μωμόγεροι δημιουργούσαν φοβερή και άγρια εντύπωση προκαλώντας στους θεατές φόβο και δέος. Ήταν ανήσυχοι και σε πλήρει επιφυλακή και περιφέροντο γύρω από την νύφη. Μην κανείς διανοηθεί και αρπάξει την νύφη. Αλλά παράλληλα διακήρυτταν τραγουδώντας τα κάλλη και την ομορφιά της Νύφης όπως

Μωμόγερος θα ΄ίνουμαι
θα βγαίνω σα παρχάριíα
θα ερωτώ θα ερημώ
ασ΄σή σεβτάς τα χάλιíα

Ασάν εμάς τι μωμοέρ΄ς
π΄εχομε ΄μόρφον νύφε
εμάς αν κι νανεύετε
όλεν ο κόσμον είδεν

.......και ευχόμενοι τον νοικοκύρη
Αφέντα θέλουμ’ για τ’ εσέν
την υίαν και ευλοίαν
όλεν τον χρόνον να έχ&ετεν
χαράν και ευτυχίαν

Και αυτή με τη συμπεριφορά και τα κάλλη της προκαλούσε την φυγή, τον έρωτα και την γονιμότητα. Οι θεατές συμμετείχαν ενεργά στο θεατρικό δρώμενο προσπαθώντας να κλέψουν την νύφη, ή πειράζωντας τον γέρο και την γραία ή και το αντίθετο.

Περίπου στις 13.30 το μεσημέρι στην κατάμεστη από κόσμο , συγχωριανούς και πάρα πολλούς ξένους, πλατεία του χωριού, μπροστά στο καφενείο «Νέα Λαραχανή»  δόθηκε η κεντρική παράσταση του θεατρικού δρώμενου (και με τον θάνατο του γέρου και την  νεκρανάσταση του).

Η παράσταση έκλεισε με  ένα γενικό χορό, με τα ποντιακά κάλαντα και με το χορό Σέρρα απο τα παιδιά του χορευτικού.

Ο σουρβάς, προσφορά του συλλόγου, δεν έλειψε από την εκδήλωση και μερίμνησε επάξια για το τερπνό μέρος.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε για την ζωντανή και θερμή υποδοχή Μωμογέρων από τους συγχωριανούς μας, που πολλοί απ’ αυτούς απεφάσισαν να έρθουν στο χωριό για να ζήσουν και αυτοί μαζί μας το παναρχαιο αυτό έθιμο. Αυτό φαινόταν ξεκάθαρα στα πρόσωπά τους και αυτό μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε να τηρούμε τα ήθη και έθιμα. Και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα!

Δεν έχουμε δικαίωμα λήθης αλλά έχουμε καθήκον μνήμης.

Παραμονή Χριστουγέννων τα παιδιά χορευτικού και με τους δυό λυράρηδες του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Νέα ματσούκα, «οι Μωμόγεροι», Αγίου Μάρκου Κιλκίς έψαλλαν τα Χριστουγεννιάτικα ποντιακά κάλαντα στους συγχωριανούς μας.

Κάθε πόρτα που μας άνοιγε έβλεπες ένα νοικοκύρη  βαθειά συγκινημένο που εξέφραζε με την θερμή υποδοχή του την αγάπη και την αγαλλίασή του.

 Τις ευχες τους, ‘χρόνια πολλά και χαρούμενα Χριστούγεννα’ συνόδευε και το «του χρόνου».

Το μήνυμά τους  ήταν ξεκάθαρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: