Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ημερίδα με Θέμα : ''Ο ενδυματολογικός κώδικας των Ελλήνων του Πόντου και η θέση του στη σύγχρονη πολιτιστική πραγματικότητα''.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.) σε συνεργασία με το Κ.Π.Μ.διοργανώνει ημερίδα με θέμα: ''Ο ενδυματολογικός κώδικας των Ελλήνων του Πόντου και η θέση του στη σύγχρονη πολιτιστική πραγματικότητα''.
Κώδικας είναι ένα σύστημα επικοινωνίας στο οποίο έχουνε μυηθεί τα μέλη μιας ομάδας ή κοινότητας. Ένας τέτοιος ισχυρός κώδικας είναι και ο ενδυματολογικός. Στόχος της ημερίδας, είναι να γίνει μια προσπάθεια να ξεφύγουμε από τις έως τώρα αναλυτικές προσεγγίσεις της ενδυμασίας και να αναζητηθούν τα στοιχεία που προσέδιδαν πολιτιστική ισχύ στο χθες αλλά και στο σήμερα.
Για το λόγο αυτό, για πρώτη φορά, μετά τις περιγραφικές προσεγγίσεις των έως τώρα αξιόλογων ερευνητών θα επιχειρήσουμε κάτι διαφορετικό. Να εμβαθύνουμε στους δομικούς συνδέσμους της ενδυμασίας και να προσδιορίσουμε ποια είναι η θέση της στο Σήμερα. Η ενδυμασία, δεν υπολείπεται σε τίποτα από τη δυναμική του χορού, αφού χρησιμοποιείται ως ισχυρό στοιχείο, σε κάθε είδους ιστορική έρευνα.
Σας περιμένουμε, να προσδιορίσουμε όλοι μαζί τους στόχους, και τη σημασία της σύγχρονης παρουσίας, των παραδοσιακών ενδυμασιών που ταξίδεψαν μέσω της μικρασιατικής χερσονήσου και μέσω του χρόνου στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Εισηγητές:
Βασίλης Γιορανίδης
πτυχ. ιστορικός και μελετητής της ποντιακής ενδυμασίας

Μαριάννα Φωτιάδου
πτυχ. Λαογράφος του τμήματος Φιλογογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του πανεπιστημίου Θράκης

Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Παρακαλούνται οι παραλήπτες της πρόσκλησης αυτής να ενημερώσουν άμεσα τους χοροδιδασκάλους των συλλόγων όπως και τους χορευτές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο. Η είσοδος είναι δωρεάν και ανοιχτή για όλους.
Η Ημερίδα θα λάβει χώρα το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 στις 12 μ.μ. :
Restaurant Meandros 
Pfingstweidstrasse 7, 60316 Frankfurt am Main

Με φιλία και εκτίμηση,
Ιωάννης Μπουρσανίδης
Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: