Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Δελτίο Τύπου για την 1215 Πανηγυρική Εορτή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα











Δελτίο Τύπου

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι της Νάουσας. Η Πανηγυρική εορτή του Αγίου Γεωργίου ήταν η 1215η από την ίδρυση της Ιεράς Μονής στο όρος Πυργί της Γαλίαινας του Πόντου και η 44η από την ανιστόρηση της στο Ροδοχώρι Νάουσας στους πρόποδες του Βερμίου.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία Εκκλησιαστικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών καθώς και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.
Την παραμονή της εορτής, την Κυριακή του Θωμά (22 Απριλίου), μεταφέρθηκε η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου στον Ιερό Ναό και τελέστηκε Μέγας αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός και Αρτοκλασία, χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτου Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ.
Το βράδυ της παραμονής σε ανάμνηση του τρόπου με τον οποίο οι παλιότεροι γιόρταζαν το πανηγύρι, πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό παρακάθ στο οποίο συμμετείχαν  ευλαβείς προσκυνητές, κάτοικοι του Ροδοχωρίου και τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου Αττικής, «Οι Ακρίτες του Πόντου», οι οποίοι προσκλήθηκαν και φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής. Η Ελένη Βασιλειάδου για άλλη μια χρονιά πρόσφερε τα παραδοσιακά ποντιακά της προϊόντα (Βερμίου Γης). Ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, τη Δευτέρα 23 Απριλίου, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Γεωργίου, υποβασταζόμενη από καταδρομείς του Β΄ Σώματος Στρατού. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη δεξίωση των επισήμων στα γραφεία της Μονής και στη συνέχεια ξεκίνησε το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Το Σωματείο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα πνευματικά και επιστημονικά θέματα, παρακολούθησε από κοντά και ενίσχυσε χρηματικά την προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης της ιστορικής βιβλιοθήκης του Φροντιστηρίου Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης», η οποία βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας. Για την επιτυχή αυτή προσπάθεια διαφύλαξης και ανάδειξης του πολιτισμικού αυτού θησαυρού μέσω και της ψηφιοποίησης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Σωματείο αποφάσισε να τιμήσει την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας. Η τιμή αυτή δεν αναφέρεται μόνο στο πρόσωπο του σημερινού προέδρου και διοικητικού συμβουλίου, αλλά και στις προηγούμενες διοικήσεις και κυρίως στους ήρωες πρόσφυγες που ήρθαν από τον ιστορικό Πόντο, και που μέσα στην καταστροφή, προτίμησαν να κουβαλήσουν στις λιγοστές αποσκευές που μπόρεσαν να πάρουν, τις εικόνες των εκκλησιών και τα βιβλία του Φροντιστηρίου. Το μετάλλιο των 1200 χρόνων της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, επέδωσε στον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας κ. Θεόφιλο Τελληγιανίδη, ο πρόεδρος του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα κ. Αριστείδης Κυριακίδης.
Στην συνέχεια ακολούθησε η βράβευση του σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας του πετυχημένου ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, με τον τίτλο Τα Χνάρια των Αργοναυτών κ. Αλέξη Μπαρζού. Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σε Αμερική, Καναδά, Ευρώπη, Αυστραλία και πάνω από εξήντα φορές στην Ελλάδα, προσφέρει σημαντική υπηρεσία στον ποντιακό ελληνισμό στο θέμα της πληροφόρησης, καθώς συνοδεύεται με αγγλικούς και γερμανικούς υπότιτλους και πραγματεύεται την ιστορία των Ελλήνων στον Πόντο από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τη Γενοκτονία. Την επίδοση της τιμητικής διάκρισης στον κ. Αλέξη Μπαρζό πραγματοποίησε ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης κ. Φιλόθεος Παπαδόπουλος.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και γεύμα που προσφέρθηκε προς τα χορευτικά συγκροτήματα και τους προσκυνητές. Στις φετινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις συμμετείχαν με τα χορευτικά τους ο Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου Αττικής, «Οι Ακρίτες του Πόντου» και ο πολιτιστικός σύλλογος του Ροδοχωρίου «Οι Κομηνοί».
Την φετινή εορτή τίμησαν πλήθος νυν, πρώην και υποψηφίων Βουλευτών, μεταξύ αυτών οι κκ. Ηλίας Φωτιάδης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Δώρα Μπαλτατζίδου, Χρήστος Μάμαλης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, ο Δήμαρχος της Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, οι ομοτ. καθηγητές πανεπιστημίου κκ. Χρήστος Καμενίδης και Στάθης Πελαγίδης, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Αποστολίδης, αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής του νομού Ημαθίας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και αδελφών Σωματείων.


ΑΓΙΟC ΓΕωΡΓΙΟC ΠΕΡΙCΤΕΡΕΩΤΑ
Γραφεία Πνευματικού-Ερευνητικού Κέντρου
Ολύμπου 78 – 54631 Θεσσαλονίκη
Αίθουσα Εκδηλώσεων
Ολυμπίου Γεωργάκη 4 – 54630 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310/430.380 – 271.522 – Fax 271.522
Ιερά Μονή Ροδοχώρι Ναούσης
Τ.Κ. 59200 – Τηλ. 23320/51.167
http://www.peristereota.com

AGIOS GEORGIOS PERISTEREOTA
(SAINT GEORGE PERISTEREOTA)
Offices Cultural Center – Research Center
Olympou 78 – P.C. 54631
Thessaloniki - Greece
Tel. 2310/430.380 -271.522 – Fax 271.522
Monastery Rodohori 59200 Naousa
Tel. 23320/51.167
http://www.peristereota.com



Δεν υπάρχουν σχόλια: