Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Π. ΣΟΥΜΕΛΑ

ΔΙΕΞΟΔΟ ΔΙΝΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Π. ΣΟΥΜΕΛΑ

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΜΠΟΛΑΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Η επιμονή της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας να κλιμακώσει τις κινήσεις, με επαφές θεσμικών παραγόντων, με έκδοση δύο ψηφισμάτων από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας που καταδίκασε τις παράνομες μεθοδεύσεις της διοίκησης του Ιδρύματος και η αταλάντευτη απόφαση της ΕΛΒ για έναρξη και δικαστικού αγώνα, τελικώς προκάλεσε πραγματική ασφυξία στη Διοίκηση Τανιμανίδη, που για πρώτη φορά αναγκάστηκε να αποχωριστεί την προεδρία του Ιδρύματος για να αναλάβει ο Μητροπολίτης Βέροιας, χωρίς βέβαια να καταφέρει ούτε και αυτός να συγκροτήσει νόμιμο 11μελές συμβούλιο, αφού ο Δήμος Βέροιας αρνήθηκε τη συμμετοχή του, καταδικάζοντας τις παράνομες πρακτικές του Ιδρύματος.


Ο δικαστικός αγώνας που ξεκίνησε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με κατάθεση αίτησης ακύρωσης του παράνομου Κανονισμού που διέπει το Ίδρυμα Π. Σουμελά, δρομολόγησε εξελίξεις και προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία έλαβε την καθοριστική απόφαση να παρέμβει εγγράφως στο ΣτΕ (αρ. πρωτ. 59951/Α1/11-8-2011 με χαρακτήρα εξ. επείγον) υπέρ των θέσεων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, χαρακτηρίζοντας για πρώτη φορά το νέο Κανονισμό που πρότεινε ο Μητροπολίτης Βέροιας προς την Ιερά Σύνοδο ως άκυρο, τη Διοίκηση του Ιδρύματος παράνομη και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ανίσχυρες, αλλά επίσης να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα εκδημοκρατισμού της διοίκησης του Ιδρύματος, με συμμετοχή των Ποντιακών Σωματείων και οικονομική διαφάνεια. Για πρώτη φορά το Υπουργείο διατυπώνει ξεκάθαρα τη θέση που έλαβε και η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την με αριθμό 52/2009 γνωμοδότηση του, ότι αποκλειστικά αρμόδιο να εποπτεύει το Ίδρυμα και να ορίζει το Διοικητικό του Συμβούλιο είναι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και όχι η Ιερά Σύνοδος, αναφέροντας μάλιστα κατά λέξη ότι «δεν είναι νόμιμη ούτε η συμμετοχή εξ
ʼ ορισμού του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης, ως προέδρου, ούτε η εκ μέρους του πρόταση προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για το διορισμό των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος».

Σε συνέχεια των ανωτέρω θετικότατων εξελίξεων αντιπροσωπεία της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, αποτελούμενη από τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων κ. Λάζαρο Ζευγαρόπουλο, το νομικό σύμβουλο της ΕΛΒ κ. Λάζαρο Κουμπουλίδη και την περιφερειακή Σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του ΔΣ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κα Δώρα Μπαλτατζίδου, πραγματοποίησε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, σειρά επαφών στην Αθήνα, για την προώθηση λύσης του διοικητικού καθεστώτος του Ιδρύματος Π. Σουμελά.


Η πρώτη συνάντηση και ενημέρωση για το θέμα ήταν με τον Ημαθιώτη Υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με τον οποίο η αντιπροσωπεία της Λέσχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε φιλικό επίπεδο, λαμβάνοντας στο τέλος τη διαβεβαίωση ότι είναι αλληλέγγυος με τον αγώνα της Λέσχης της Βέροιας και όλων των Ποντίων υπέρ της νομιμότητας στη διοίκηση του Ιδρύματος Π. Σουμελά.


Ακολούθησε συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ο οποίος άκουσε προσεκτικά τις θέσεις της Ε.Λ.Β., τόνισε ότι στο ζήτημα της Π. Σουμελά την ευθύνη και αρμοδιότητα έχει ο επιχώριος Επίσκοπος, ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας, με κοινό τόπο την αναγκαιότητα να ανιστορηθεί επιτέλους η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, σκοπό για τον οποίο δωρήθηκαν άλλωστε τα 500 στρέμματα από τους κατοίκους της Καστανιάς, χωρίς ακόμη όμως να εκπληρωθεί ο σκοπός της δωρεάς, παρά την παρέλευση μισού και πλέον αιώνα.


Σειρά είχε η συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μπόλαρη, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματος, προτείνοντας μάλιστα την λειτουργία σταυροπηγιακής μονής υπό την πνευματική επιστασία του Πατριαρχείου, όπως ακριβώς λειτουργούσε η Μονή στο όρος Μελά στον Πόντο.


Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία φορά συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία υπήρξε άψογη και γόνιμη συνεργασία, μετά άλλωστε την ξεκάθαρη έγγραφη τοποθέτηση και παρέμβαση του Υπουργείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπέρ των θέσεων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, η οποία εν τέλει εξουσιοδότησε την αντιπροσωπεία της Λέσχης να μεταφέρει στη Γ.Σ. της ΠΟΕ την αποδοχή από την ίδια την Υπουργό της γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προσδίδοντας στην γνωμοδότηση ισχύ Υπουργικής απόφασης, γεγονός που προκάλεσε ενθουσιώδη χειροκροτήματα από όλα τα Σωματεία που συμμετείχαν στις 26 Νοεμβρίου στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΕ, εκδίδοντας μάλιστα απόφαση για σύσσωμη και ολόθερμη στήριξη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στο δικαστικό αγώνα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν σταθμό στον αγώνα για αλλαγή του διοικητικού κατεστημένου του Ιδρύματος Π Σουμελά, και δικαιώνουν τους αγώνες που έδωσαν τα Σωματεία και το ΔΣ της ΠΟΕ, με αιχμή του δόρατος την ΕΛΒ, που βρήκαν επιτέλους θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων στο πρόσωπο της νυν Υπουργού κα Άννας Διαμαντοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: